Pielea, un organ fragil

Pielea, un organ fragil
  calendar_month        
Pielea este un adevarat organ. De aceea, fii vigilenta la agresorii externi ce ii ameninta integritatea: eczema de contact si toxidermiile.

Eczema de contact

Alergiile cutanate apar cel mai adesea sub forma unei eczeme sau a unei urticarii. Cauzele lor sunt variate, uneori dificil de depistat. Eczema de origine externa este numita eczema de contact atunci cand alergenul se manifesta cu intarziere, dupa o prima sensibilizare ce trece adesea neobservata.

Acesta este cazul eczemei de contact la metale, cum ar fi nichelul din bratarile ceasurilor sau din nasturii blugilor. Locul de aparitie al eczemei de contact ne poate da un indiciu asupra alergenului responsabil.

Astfel, daca eczema apare:
pe pielea capului: de vina va fi ori o vopsea de par, ori permanentarea, ori un sampon
pe fata: cosmeticele sunt de vina
pe ureche:cerceii, tratamentele pielii capului
la axila: produsele de epilare, parfumurile si deodorantele
pe corp: alergenii vestimentari si accesoriile metalice

Al doilea tip de eczema, foarte frecvent si acesta, este dermatita atopica, o boala inflamatorie cronica. Dermatita apare si ea ca un raspuns la alergeni, numai ca are caracter familial si ereditar.



Toxidermiile

Toxidermia este o reactie cutanata ce poate aparea dupa administrarea de medicamente pe cale orala sau intravenoasa, sau dupa aplicarea unui medicament sub forma de crema sau pomada.

Efectele secundare indezirabile se pot manifesta fie prin reactii de tip sensibilitate imediata (urticarie sau edem Quincke), fie printr-un mecanism imuno-alergic (eruptie de pete rosii pe piele), fie prin atingerea vaselor sangvine (vasculita imuno-alergica), fie prin eliberarea de mediatori toxici (reactii la aspirina , la iod).

Urticaria

Urticaria este un edem cutanat ce se manifesta prin aparitia unor placi rosii pe piele, insotite de prurit (mancarimi).

Urticariile cele mai frecvente apar de la alimente (capsune, peste), medicamente, conservanti, coloranti. Formele cronice apar pe o durata mai mare de 6 saptamani.

Urticariile recidivante si cronice pot avea origine fizica (efort, transpiratie) sau repiratorie (praf, polen, par).

In 70% din cazurile de urticarie cronica, originea bolii ramane necunoscuta.

Recomandari