Pneumococul - mortalitatatea infantila e in crestere

Pneumococul - mortalitatatea infantila e in crestere
  calendar_month        
In lume, aproximativ 1,6 milioane de oameni mor anual datorita bolilor pneumococice. Jumatate dintre acestia sunt copii cu varsta mai mica de 5 ani.

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera boala pneumococica drept responsabilul numarul 1 de mortalitatea infantila.

Pneumococul este cauza principala a mortalitatii infantile in intreaga lume, reprezentand 28% din totalul deceselor intre 0 si 1 an, urmata, intr-un procent de 21% de Rujeola. Romania are cel mai mare procent al mortalitatii infantile de pe continent, de 13,9%, dupa Moldova si Ucraina .

In Romania, 2.250 de copii cu varsta mai mica de 1 an au murit anul trecut . Aceste cifre sunt extrem de ingrijoratoare, rata deceselor fiind una dintre cele mai mari din Europa, potrivit datelor comunicate recent de catre Societatea Romana de Obstetrica si Ginecologie.

Principalul responsabil de instalarea bolii pneumococice la copii este streptococul pneumoniae, o bacterie localizata in tractul respirator superior (nazo-faringe). Este unul din principalii agenti patogeni infectiosi la varsta copilariei, transmisibil de la om la om.

Pericolul este cu atat mai grav cu cat, conform avertismentelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista o rezistenta din ce in ce mai mari a bacteriei la tratamentele clasice, cu antibiotice.

"Boala Pneumococica este o infectie datorata unei bacterii numita Streptococcus pneumoniae, cunoscut sub numele de pneumococ. Infectiile pneumococice includ: pneumonia, meningita, septicemia, otita medie, sinuzita sau bronsita.

Copilul cu infectie pneumococica prezinta simptome diverse cum ar fi: febra ridicata (mai mare de 39C), frisoane, tuse, junghi toracic, otalgie, otoree, iritabilitate, anorexie, varsaturi, cefalee, ameteli. Formele de boala pot fi usoare, medii sau grave, in functie de receptivitatea si de imunitatea individuala.", a declarat Dr. Daniela Stefanescu membru al Senatului Societatii Nationale de Medicina de Familie.

"Preventia fiind extrem de importanta in actul medical, introducerea vaccinarii cu noul vaccin in tara noastra, ar putea avea un puternic impact asupra morbiditatii si a costurilor sale ridicate cat si asupra mortalitatii infantile din ce in ce mai ingrijoratoare", a adaugat Dr. Daniela Stefanescu.

La copii cu varsta sub 5 ani, Boala Pneumococica provoaca moartea acestora mai mult decat orice alta afectiune, incluzand aici si SIDA, malaria sau rujeola impreuna.

2 copii, cu varsta mai mica de 5 ani, mor in fiecare ora in Statele Unite datorita bolii pneumococice. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinarea cu un vaccin imbunatatit continuu, este singura alternativa de preventie a bolii pneumococice.

In Statele Unite a fost inclusa in Programul National de Vaccinare generatia urmatoare de PCV cu 13 serotipuri (vaccinul cu 13 serotipuri), care vine in completarea celor cu 7 serotipuri. Acesta acopera boli pneumococice precum: pneumonia bacteriemica, meningita, bacteriemia si otita medie cauzate de cele 7 serotipuri deja incluse in vaccinul antipneumococic existent.

Noul vaccin cu 13 serotipuri scade cu 94% incidenta bolilor invazive pneumococice (bacteriemie si meningita) la copiii cu varsta mai mica de 5 ani precum si rezistenta la antibiotice a pneumococului cu 98% la copiii sub 5 ani. Poate fi administrat simultan cu celelalte vaccinuri pediatrice in acord cu schema de vaccinare obligatorie.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

iubirea
  • person

    "...you just have to say what's in your heart..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Botine dama Ioes Khaki
Shop Ele.rochevron_right