Poluarea ingrasa?

Poluarea ingrasa?
  calendar_month        
Poluarea rutiera ar putea sa reprezinte un factor de obezitate. Aceasta concluzie provine dintr-un studiu ce arata ca expunerea la produsii de combustie partiala, echivalenta cu aceea detectata pe o portiune de 100 metri de autostrada, poate determina ingasarea unui adult cu 2 kilograme in 15 zile.

Hidrocarburile aromatice policiclice, cum ar fi benzo(a)pirenul sau dioxina, sunt poluanti rezultati din arderi incomplete, produsi mai ales de automobile si de anumite ramuri industriale. Inca din anul 1983 a fost sugerata o legatura intre indicele de masa corporala si prezenta acestor poluanti.

Astfel, s-a constatat faptul ca poluantii sunt capabili sa intre impreuna cu acizii grasi (lipidele) in adipocite (sau celulele grase). In schimb, se pare ca poluantii impiedica eliminarea lipidelor continute in adipocite.

Acest fenomen este insotit de ingrasare, fara vreo modificare alimentara, si este reversibil daca se inceteaza expunerea la factorul poluant.In concluzie, poluantii rezultati din arderile incomplete perturba capacitatea celulelor grase de a mobiliza lipidele, ceea ce se traduce printr-o ingrasare ulterioara.

Riscul este mult mai mare pentru persoanele expuse constant la hidrocarburile aromatice policiclice, adica acelea care locuiesc langa o autostrada, o uzina de incinerare sau o fabrica poluanta.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right