Prea rebel sa fii condus!

Prea rebel sa fii condus!
  calendar_month        
Consumul de droguri in randul populatiei si in randul subgrupurilor specifice - prezinta situatia consumului de droguri in randul populatiei generale (15-64 de ani), conform datelor obtinute prin derularea in anul 2010, de catre ANA, a celui de-al treilea studiu la nivel national.

Comparativ cu studiul anterior (GPS, 2007), reiese o scadere a consumului de tutun si alcool, o crestere a consumului de droguri ilegale si de sedative si/ sau tranchilizante si aparitia celui de substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP), comercializate sub numele de `droguri legale` sau `etnobotanice`, pentru care se inregistreaza, pentru segmentul 15-64 de ani, si cea mai mare prevalenta pentru consumul de-a lungul vietii - 1,9%.

Dintre drogurile ilegale, cel mai consumat este canabisul - 1,6%, urmat de ecstasy - 0,7%, heroina - 0,3% si cocaina - 0,3%.

In concluzie, prevalenta consumului de droguri de-a lungul vietii continua sa fie concentrata pe droguri recreationale cum ar fi canabisul si ecstasy care sunt consumate cu predilectie de tineri intre 15-34 de ani, majoritatea de sex masculin, cu precadere din euroregiunea Bucuresti/ Ilfov si Vest.

Noutatea consta in aparitia consumului de substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP), comercializate sub numele de `droguri legale` sau `etnobotanice`, la un nivel ingrijorator, semnalarea pentru prima oara la nivel national a consumului de ketamina si diversificarea consumului pentru generatia adulta, inclusiv persoane de sex feminin in majoritatea regiunilor tarii.

52783.jpg

Noile evolutii evidentiate de studiile de prevalenta si de tendintele in evolutia indicatorilor epidemiologici cheie determina modificari in abordarea fenomenului de catreA Agentia Nationala Antidorg, in calitatea sa coorodnator national in domeniul de referinta.

In acest context, masurile coerente de prevenire, pot fi unicele instrumente capabile sa produca rezultate eficiente pe termen lung. in plus, plasarea acestor masuri intr-un context evaluativ, bazat pe diagnoze locale, confera eforturilor preventive fundamentul solid atat de necesar unui demers eficient.

`Prea rebel sa fii condus`

Ca raspuns direct la aceste tendinte, in anul 2012 Agentia Nationala Antidrog implementeaza la nivel national campania de prevenire `Prea rebel sa fii condus`, avand ca scop constientizarea, in principal a populatiei la risc, cu varsta cuprinsa intre 15-24 ani si, in subsidiar, a populatiei generale, in legatura cu riscurile consumului de droguri, precum si informarea si sensibilizarea acestei populatiei la risc referitor la serviciile comunitare de asistenta integrata.

In urma pretestarii pe un esantion reprezentativ pentru grupul tinta, a fost evidentiata necesitatea accentuarii elementelor de identitate ale campaniei, prin folosirea titlului ca mesaj principal.
Mesajele secventiale au fost obtinute in urma unui concurs de sloganuri si vor fi folosite in cadrul activitatilor campaniei.

Obiectivul general al campaniei este constientizarea, asupra riscurilor consumului de droguri in general si de substante noi cu proprietati psihoactive in special, precum si asupra eficientei strategiilor complementare de petrecere a timpului liber, prin implementarea unei campanii nationale media si de promovare a serviciilor oferite de sistemul national integrat de prevenire si asistenta a consumatorilor de droguri.Recomandari

Newsletter Ele.ro

Romania si criza economica
  • person

    "prost nu e cel ce nu intelege unele lucruri, ci acela care le intelege pe toate pe dos"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right