Primul ajutor si alte sfaturi pentru situatii dificile

Primul ajutor si alte sfaturi pentru situatii dificile
  calendar_month        
Educatia pentru sanatate ar trebui sa fie o preocupare constanta a oamenilor. Am putea sa invatam cum sa traim sanatos, sa adoptam un regim de viata echilibrat si sa ne ferim de anumite imbolnaviri.
Dar educatia pentru sanatate inseamna mai mult. Ar trebui sa cunoastem si cateva masuri imediate de salvare a vietii. Sa nu fim egoisti si sa-l ajutam pe cel aflat in suferinta.
Sa depasim comoditatea sau nepasarea pentru a contribui la salvarea unei vieti.

Primul ajutor acordat uneori chiar de nespecialisti reprezinta o metoda eficienta de salvare a vietii in situatii neprevazute (accidente, traumatisme, stop cardio-respirator, coma).

Etape ale primului ajutor:
- incercam sa stabilim comunicarea cu persoana ranita/cu victima (prin intrebari de genul: ce s-a intamplat cu dumneavoastra?, ma auziti? cum va numiti?, ce va doare?). Sunt si situatii in care victima nu poate vorbi din cauza traumelor provocate de accident, dar daca reactioneaza si raspunde prin gesturi la intrebarile noastre, la atingeri sau la altfel de stimuli externi inseamna ca este constienta.
-daca nu raspunde si nu reactioneaza in nici un fel la stimulii verbali sau la atingeri inseamna ca nu este constienta si atunci trebuie verificate imediat cele doua functii vitale: respiratia (daca victima respira spontan) si circulatia (daca inima functioneaza controlul pulsului - la nivelul gatului, artera carotida, la nivelul incheieturii mainii artera radiala).

Cea mai importanta metoda pentru a ajuta la salvarea vietii unui om este resuscitarea cardio-respiratorie. Aceasta este o tehnica de mare eficacitate, aplicabila si de persoanele care nu au studii medicale. De preferat - pentru realizarea corecta a tehnicii de resuscitare - ar fi ca in scoli, facultati, institutii sa existe periodic scurte stagii de instruire pentru acordarea primului ajutor.
Este bine sa se cunoasca faptul ca in caz de oprire a inimii, cel care acorda primul ajutor dispune doar de 3 4 minute pentru a efectua cu succes resuscitarea. Dupa 4 minute se considera ca hipoxia cerebrala (lipsa de oxigen la nivelul creierului) duce la leziuni cerebrale care vor transforma bolnavul, eventual salvat, intr-o fiinta pur vegetativa.

Pe scurt, fara a intra in detalii de tehnica (asta ar presupune si prezentare unor schite, unor desene) masajul cardiac extern isi propune sa inlocuiasca functia de pompa a inimii, care trimite in circulatie cantitatea de sange oxigenat. Bolnavul trebuie sa fie asezat pe o suprafata dura si plata (masa, pat rigid, scandura). Se realizeaza compresiuni cu podul palmei pe treimea inferioara a sternului cealalta palma se suprapune peste prima, pentru a intari forta de presiune. Compresia asupra toracelui victimei se realizeaza cu un ritm de 50-60 compresii pe minut.
La patru-cinci compresii ritmice pe stern se realizeaza o respiratie artificiala (gura-la-gura sau gura-la-nas).

Reguli generale de comportare in cazul dezastrelor (incendii, accidente, cutremure de pamant, inundatii,etc)
- pastrati-va calmul, nu intrati in panica pentru ca sa puteti actiona eficient in favoarea dumneavoastra si a familiei;

- este important sa aveti pregatit din timp un stoc de provizii (apa, alimente, medicamente) pentru a supravietui cateva zile; la indemana trebuie sa se afle si trusa de prim ajutor (fasa, comprese sterile, alcool, apa oxigenata,etc);

- nu produceti scantei, nu aprindeti lumanari, chibrituri, alte surse de foc deschis daca simtiti miros de gaze sau de produse petroliere;- nu atingeti conductorii electrici sau alte instalatii electrice avariate;

- daca este necesara parasirea locuintei in caz de dezastre (evacuare), luati actele de identitate, o sursa de iluminat (lanterna), un aparat de radio cu baterii, telefonul mobil, cateva provizii de apa, alimente, medicamente;

- acordati ajutor ranitilor, batranilor, copiilor si anuntati echipele de prim ajutor pentru a interveni;

- anuntati telefonic autoritatilor locale evenimente cum ar fi incendii, inundatii, accidente, alunecari de teren, prabusiri, etc.

Recomandari