Probleme cu tiroida?

Probleme cu tiroida?
  calendar_month        
De multe ori punem starile de rau pe care le experimentam pe seama vremii, pe schimbarile bruste de temperatura ori de presiune, pe seama asteniei de primavara, a sindromului premenstrual si foarte rar ne gandim ca toate aceste mici "dereglari" pot veni de la o glanda ce cantareste in jur de 30 de grame, in forma de fluture ce se afla la baza gatului si poarta numele de tiroida.

Tiroida este responsabila de buna functionare a organismului uman si secreta doi hormoni principali: Tiroxina (T4) si Triiodotironina (T3).

Atunci cand ne facem analizele de rutina, trebuie sa cerem si nivelul de hormoni T3 si T4 ori TSH (Thyroid Stimulating Hormone) care este secretat de catre glanda pituitara. Cand suferim de afectiuni ale glandei endocrine au loc in organismul nostru variatii ale nivelului energetic, probleme cu greutatea corporala, intoleranta la frig sau caldura, labilitate emotinala, variatii ale tonusului muscular.

Afectiuni ale glandei tiroide

Exista doua tipuri de afectiuni ale glandei tiroide: cea mai intalnita afectiune este hipotiroidismul, atunci cand tiroida nu produce o cantitate de hormoni suficienta si are ca simptome:Crestere in greutate
Apetit scazut
Oboseala
Dificultate la inghitit
Tulburari de atentie, de memorie, de concentrare
Intoleranta la frig (frilozitate)
Voce ingrosata, ragusita
Depresie
Tulburari de tranzit de tip constipatie
Piele uscata
Scaderea ritmului cardiac (bradicardie)


O afectiune mai putin frecventa este hipertiroidismul, (tiroida hiperactiva) care apare atunci cand glanda tiroida produce mai multi hormoni decat este necesar si are ca simptomatologie:

Nervozitate, iritabilitate, anxietate
Palpitatii
Intoleranta la caldura. Transpiratie
Tremur fin al extremitatilor
Pierdere in greutate
Lipsa de energie, pacientii se simt extenuati, obositi, lipsiti de vlaga
Diaree
Oboseala, stare de slabiciune generala
Modificari ale pielii, mai calda, transpirata, foarte fina
Dificultati la inghitire

Vestea buna este ca pacientii suferind de afectiuni tiroidiene pot duce o viata normala, activa, urmand o conduita medicamentoasa stricta. Vestea mai putin buna este ca, netratata la timp boala tiroidiana poate afecta sistemul cardiovascular, sistemul de reproducere, psihicul.

Asa ca, ori de cate ori mergeti sa faceti analizele de rutina, cereti si un T3, T4 si un TSH pentru a depista din timp eventualele variatii hormonale si pentru interveni eficient in tratarea disfunctiei, in cazul in care aceasta exista.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Avere
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right