Program pilot de consiliere pentru bolnavii de diabet

Program pilot de consiliere pentru bolnavii de diabet
  calendar_month        
Un program pilot unic in Romania isi propune sa educe 10,000 de pacienti cu diabet zaharat in urmatoarele sase luni.

Prin intalniri organizate de doua ori pe saptamana, 20 de asistente medicale din 15 centre universitare si regiuni geografice mari vor discuta teme importante de educatie cu pacienti diagnosticati cu diabet zaharat.

Fiecare sedinta va tine aproximativ doua ore iar sala va fi pusa la dispozitie de spitalul in care activeaza asistenta.

"La aflarea diagnosticului, pacientii au diverse reactii, de la negare pana la depresie de multe ori. Cel mai important mesaj pe care trebuie sa il transmitem persoanelor care au diabet este ca intelegerea bolii, prin programe de educatie, este esentiala pentru viitorul lor.

Datorita solutiilor terapeutice moderne la indemana, diabetul poate fi controlat, cu conditia ca pacientul sa isi doreasca acest lucru si sa colaboreze cu specialistii", declara prof. dr. Maria Mota, presedintele in functiune al ARED (Asociatia Romana a Educatorilor in Diabet).

"Prevalenta diabetului zaharat a crescut dramatic in Romania in ultimii 5 ani si este estimat la 4-5 % din totalul populatiei. Aceasta inseamna peste 800.000 persoane cu Diabet Zaharat in Romania.

Pacienti diagnosticati cu Diabet Zaharat sunt aproximativ 600.000 in acest moment. Nevoia de servicii medicale acordate acestor pacienti este in crestere in special in ceea ce priveste consilierea si educatia", declara dr Cornelia Bala, membru in Comitetul General al Diabetes Educatation Study Group, grup european de studiu pentru educatie.

"La nivel global, Lilly Diabetes are drept obiectiv prioritar educarea pacientilor cu Diabet Zaharat in lupta lor continua cu aceasta boala, astfel ca si in Romania am decis sa sustinem logistic si cu informatii legate de noutatile stiintifice in domeniu o echipa de asistente educatoare.

Ne bucuram ca experienta lor practica si teoretica in acumulata in cadrul sectiilor de diabet va fi folosita eficient in beneficiul pacientilor diagnosticati, prin intermediul sedintelor de consiliere organizate cu acestia", explica dr Daniel Popescu, Director Comunicare Ely Lilly Romania.

Numarul asistentelor incluse in proiect este de 20 educatoare pentru primele 6 luni, egal repartizate in orase din toata tara: Bucuresti, Ploiesti, Craiova, Turnu-Severin, Iasi, Suceava, Cluj, Timisoara, Oradea, Constanta, Sibiu, Tg Mures, Galati, Brasov, Satu Mare.

Ele vor sustine in afara orelor de program sedinte de educatie de grup cu pacientii diagnosticati cu Diabet Zaharat, maxim 10 pacienti/sedinta si vor putea folosi orice material educational considerat util (inclusiv dar nu exclusiv programul "Sa vorbim despre diabet!").

"Pacientii nostri au nevoie de educatie din prima zi de la aflarea diagnosticului, mai mult decat de orice!

Curricula este realizata pe baza recomandarilor prof. dr. Maria Mota, care a publicat recent cartea "Ghidul educatorului pentru educatia medicala terapeutica in diabet". O alta sursa de informatie pentru asistentele medicale care vor efectua aceste sesiuni de educatie este programul lansat de Lilly "Sa vorbim despre diabet" care are la baza Hartile de Conversatie create special pentru educarea pacientilor de "HealthyI", declara asistent Anca Minea, presedinte onorific ARED si coordonatoarea echipei de asistente educatoare din acest program.

Despre programul "Sa vorbim despre diabet".
In februarie 2009, Lilly a lansat in Romania un program de educatie adresat pacientilor cu diabet: "Sa vorbim despre diabet". Programul este implementat la nivel international fiind sustinut de Federatia Internationala de Diabet.



In Romania, acest program este foarte apreciat de specialistii in diabet si implementat cu sprijinul Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Peste 300 asistente medicale si 300 medici au fost instruiti cum sa foloseasca instrumentele propuse de programul de educatie "Sa vorbim despre diabet".

In cadrul managementului Diabetului Zaharat, educatia pacientului asupra bolii este un aspect esential, fiind vorba de o boala cronica ce necesita autoingrijire si automonitorizare: "Lilly Diabetes a venit in intampinarea acestei nevoi de educatie odata cu lansarea in Romania a proiectului educational ""Sa vorbim despre diabet!

Recomandari