Psoriazis, boala autoimuna care afecteaza 2% din populatia Romaniei

Psoriazis, boala autoimuna care afecteaza 2% din populatia Romaniei
  calendar_month   update 28 Aug 2014, ora: 13:00      
Psoriazis, una dintre cele mai grave afectiuni ale pielii, are o incidenta cuprinsa intre 1,5%-3%, conform unor studii epidemiologice efectuate de specialistii On Clinic, pe populatii largi. Aceleasi studii arata ca, in tarile nordice, psoriazis este mai des intalnit, din cauza expunerii mai reduse la ultraviolete, iar in Romania, incidenta bolii este in jur de 2%.

Boala poate debuta la orice varsta, din primii ani pana la varsta a treia, cu o frecventa mai ridicata intre 20 si 50 de ani, afecteaza ambele sexe in mod sensibil egala, insa exista tendinte de dezvoltare a psoriazisului mai devreme la femei decat la barbati.

6 boli pe care le ascunde oboseala. Afla de ce te simti mereu extenuata si ce masuri trebuie sa iei!

Specialistii au demonstrat ca psoriazisul este o boala multigenetica, multifactoriala cu transmitere genetica foarte complexa, iar cand unul dintre parinti este afectat de aceasta boala, exista 25% sanse ca si urmasii lor sa o dezvolte. In cazul in care ambii parinti sunt afectati de psoriazis, sansele cresc la 50%. Factorii declansatori pentru aceasta boala pot fi focarele de infectie, in special infectiile respiratorii bacteriene rinofaringiene, infectiile virale sau stressul.


Ce spune aspectul limbii despre sanatatea ta. Afla de ce boli suferi!

Psoriazisul se manifesta de obicei cu zone rosii sau roz, ingrosate, ridicate, si cu piele uscata. De regula, psoriazisul afecteaza zonele de pe coate, genunchi si scalp si poate aparea in diferite forme: umflaturi mici, placi aplatizate mari si groase de piele, patch-uri rosii, roz si piele uscata, solzi mari de piele uscata.

"Un tratament eficient pentru psoriazis este tratamentul bazat pe plante de la Marea Moarta, cu un efect foarte eficient intr-un timp foarte scurt", declara Aura Manole, manager On Clinic.

Pentru persoanele cu psoriazis, anotimpul rece, care sta sa vina, este un anotimp cu atat mai greu din cauza lipsei soarelui. Expunerea la ultravioletele naturale este considerata o parte importanta a tratamentului persoanelor afectate de psoriazis. In acest caz, o solutie ar fi folosirea unui lampi cu ultraviolete artificiale, care sa compenseze lipsa razelor naturale.

Afectiunea poate fi tinuta sub control prin supraveghere constanta si tratamente locale care sunt, in general, eficiente atunci cand sunt utilizate corect. Retineti faptul ca psoriazisul este o boala recidivanta si de aceea tratamentul necesita o atentie sporita.

Stres si tulburari de natura endocrina

Foarte multi cercetatori atrag atentia asupra tulburarilor de natura endocrina, a tulburarilor de metabolism, a schimbarilor in sistemul imunitar al bolnavului. Exista unele lucrari care explica aparitia psoriazisului prin diverse nevroze, stres. Sint multi cei care recunosc ca aceasta afectiune a ramas o enigma pentru medici.

Recomandari