Psoriazis-ul: o boala curenta dar necunoscuta

history_edu ele.ro calendar_month 24 Iun 2008, 12:51
Psoriazis-ul afecteaza calitatea vietii persoanelor care sufera de aceasta boala. Confruntati cu neincrederea si curiozitatea celor ce ii inconjoara, pacientii cu psoriazis sufera adesea un sentiment de rusine, de umilire si respingere.
Din ce in ce mai frecvent si in tara noastra, psoriazis-ul este o boala cronica ce evolueaza prin pusee succesive si se manifesta printr-o alternanta de remisii cu durata imprevizibila si prin recidive mai mult sau mai putin grave.
Aceasta boala de piele, genetica si necontagioasa, este caracterizata prin reinnoirea haotica si accelerata a celulelor epidermei. La pacientii cu psoriazis, acest ciclu nu dureaza decat 2 sau 3 zile in loc de 28, cum ar fi normal.
Simptomele fizice cele mai frecvente sunt: descuamare, roseata, mancarimi, sensibilitate si iritarea pielii, ce se poate fisura si sangera. Numarul mediu de pusee de psoriazis este mai mare de 3 pe an. Acestea au loc la orice varsta, atingand un varf intre 15 si 24 de ani.
Consecinte psihologice grele
Psoriazis-ul are consecinte fizice, dar si psihice asupra bolnavilor. Extinderea leziunilor si mai ales localizarea lor are repercusiuni asupra calitatii vietii pacientilor. Multi dintre acestia prezinta semne ale depresiei: tensiune/agitatie, tristete, pierderea increderii in sine, dispozitie depresiva, oboseala. Aproximativ 50% dintre pacienti se simt rusinati, izolati si exclusi.
Consecintele psihologice sunt cu atat mai greu de suportat cu cat leziunile inestetice sunt mai vizibile si nu pot fi mereu camuflate sub haine. De fapt, 3 pacienti din 4 au leziuni la nivelul pielii capului, 1 din 4 la nivelul fetei si 1 din 2 pe maini si langa unghii.
Din cauza acestui aspect foarte vizibil al bolii, multi dintre pacienti ezita sa mai mearga la coafor, ezita sa poarte hainele care le plac si sunt obligati sa se incotosmaneasca, isi arata afectiunea mai putin fata de cei dragi si renunta sa mai practice vreun sport.
Pacientii care sufera de forme moderate si severe se confrunta cu probleme sexuale, se simt izolati din punct de vedere social, ies cu greu din casa, iar unii afirma chiar ca isi gasesc cu greu de lucru sau au fost dati afara de la anumite slujbe din aceasta cauza.
Speranta se afla in agentii biologici
Exista mai multe optiuni terapeutice pentru a ingriji psoriazis-ul: tratamente locale (unguente, geluri, creme) care strang foarte tare pielea; fototerapiile care maresc riscul de cancer al pielii; tratamentele sistemice care au multe efecte secundare si sunt toxice pe termen lung.
Din pacate, datorita acestor inconveniente unii pacienti renunta sa se trateze. Exista totusi o speranta si pentru acestia: agentii biologici care au fost conceputi ca o alternativa terapeutica pentru pacientii ce nu mai raspundeau la tratamentele existente.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Acum 110 ani cand eram studenta
- person
"maine sa iubeasca cel ce n-a iubit niciodata si cel care a iubit sa iubeasca maine...."