Psoriazisul: o afectiune usor de diagnosticat, dar greu de tratat

Psoriazisul: o afectiune usor de diagnosticat, dar greu de tratat
  calendar_month        
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica care determina o crestere rapida si exagerata a celulelor pielii, avand ca rezultat aparitia unor placi tegumentare ingrosate si albicioase localizate preponderent la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mainilor, picioarelor si regiunii inferioare a spatelui.

Este o boala autoimuna cronica, non-contagioasa, care afecteaza pielea si articulatiile.


Prof. Dr. Calin Giurcaneanu (Medic Primar Dermatolog) a subliniat faptul ca aAEuroAzPsoriazisul afecteaza aproape 2-3% din populatia lumii, adica aproximativ 100 de milioane de oameni, fara a face diferente intre sexe. Exista un varf al incidentei bolii in ultima perioada a adolescentei sau in jurul varstei de 20 de ani, iar un alt varf, la pacientii care au implinit 50 de aniaAEuroAt

Aceasta afectiune este relativ usor de diagnosticat, mai ales daca va prezentati la medic inca de la primele semne ale aparitiei bolii.

Trebuie sa stiti ca exista mai multe tipuri de psoriazis, iar acestea se diferentiaza in functie de localizarea sau aspectul leziunilor. Placa de psoriazis este cea mai comuna forma de psoriazis. Aceasta arata ca o o zona tegumentara reliefata, ingrosata, cu partea superioara plata. In general, placile tegumentare de culoare roz-rosiatic sunt acoperite cu o scoama sidefie.

La unele persoane poate aparea o singura placa de psoriazis intr-o anumita parte a corpului, in timp ce la altele placile pot acoperi o mare parte din corp. Un alt aspect important in diagnosticarea bolii o constituie si faptul ca in 60-70% dintre cazuri, psoriazisul este insotit si de mancarimi ale pielii.

In general, persoanele care sufera de psoriazis pot prezenta, in acelasi timp, si simptome ale altor afectiuni grave precum afectiuni cardiovasculare, afectiuni oculare, afectiuni articulare, diabet, obezitate sau boala Crohn. Netratat, psoriazisul se asociaza cu depresia, stresul, frustarea sau alte boli psihice grave.

Deocamdata nu se cunosc cauzele care duc la declansarea psoriazisului, insa exista anumiti factori agravanti precum infectiile, stress-ul, anumite medicamente sau alcoolul. Si expunerile la soare pot influenta aparitia psoriazisului in unele cazuri.

Trebuie sa stiti ca exista tratament accesibil pentru toate tipurile de psoriazis. Afectiunea poate fi tinuta sub control prin supraveghere constanta si tratamente locale care sunt, in general, eficiente atunci cand sunt utilizate corect. Retineti faptul ca psoriazisul este o boala recidivanta si de aceea tratamentul necesita o atentie sporita.

Din pacate, pana in prezent nu s-a descoperit niciun tratament care sa vindece definitv boala. Pentru formele usoare de psoriazis se recomanda folosirea anumitor unguente, iar pentru formele mai severe se trece la administrarea tratamentului oral medicamentos. Tratamentul chirurgical este foarte rar intalnit in cazul acestei afectiuni, facandu-se apel la acesta doar in cazul in care apar leziuni ale tegumentului foarte grave, inestetice, iar pacientul doreste sa le indeparteze prin operatie.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

fericirea uneori depinde
  • person

    "iubeste atunci cand esti iubit!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right