Racesti vara? Vezi de ce e mai grav si cum te tratezi!

Racesti vara? Vezi de ce e mai grav si cum te tratezi!
  calendar_month        
Bagajul pentru vacanta este gata, ti-ai cumparat cel mai sexy costum de baie, iar calendarul tau este plin cu petreceri, iesiri la gratar si picnic. Insa, daca in loc sa petreci pana in zori, stai in pat, cu o duzina de servetele langa tine, pastile si supa de pui, cu siguranta te intrebi ce s-a intamplat.

Si pentru ca lucrurile sa fie si mai grave, racelile de vara dureaza mai lung, iar sansele de recidivare sunt mult mai mari.

Virozele din timpul verii sunt mai pretentioase deoarece virusurile care le-au cauzat sunt diferite de cele din sezonul rece.

De ce racelile de vara sunt mai periculoase?

Virusurile care cauzeaza infectiile ale cailor respiratorii sunt agravate in sezonul cald de enteroviroze, care complica si mai mult simptomele. Enterovirusurile se raspandesc prin tuse si stranut, dar si prin materiale fecale. Virusul se manifesta prin diaree, gat inflamat, mancarimi, dureri de cap, tuse, congestie si febra.

Racelile din sezonul rece se vindecat mult mai rapid, in timp ce racelile din sezonul cald persista chiar si cateva saptamani.

Un alt factor din sezonul rece care agraveaza simptomele si incetineste vindecarea este expunerea constanta la curentii de aer, care usuca caile respiratorii, ceea ce ofera un mediu propice de dezvoltare pentru virusuri.

Cum sa previi racelile din sezonul cald?

Pentru a preveni virozele din sezonul cald trebuie sa tii cont de cateva reguli de igiena, pe care sa le aplici zilnic. Iata ce trebuie sa faci: spala mainile mai des foloseste solutii dezinfectante puternice pe care sa le utilizezi cat mai des odihneste-te suficient pentru a intari sistemul imunitar hidrateaza-te bea multe lichide, in special apa adopta o alimentatie echilibrata consuma multe lichide calde, precum supa de pui evita contactul cu persoanele bolnave.

De asemenea, persoanele care au fost sedentare in timpul iernii trebuie sa inceapa sa faca zilnic miscare. Este indicat sa se inceapa gradual, cu plimbari, mers alert si apoi alergare. Eventual, se poate merge si la o sala de sport, de cel putin 3 ori pe saptamana.

Insa, pentru a evita racelile si gripele in sezonul cald, este indicat sa aplici aceleasi masuri ca si in sezonul rece. In timpul celor 7 zile tipice in care se declanseaza si se intaleaza raceala, modul in care tratezi simptomele este cheia pentru cat de mult vei fi afectata.

De asemenea, este foarte important sa te simti cat mai confortabil. Trebuie sa ai la indemana analgezicele, medicamentele pentru tuse si alte medicamente pentru gripa si raceala. De asemenea, nu uita sa bei multe ceaiuri si lichide calde.

Daca nu te simti bine, nu ezita sa mergi la un medic. Cel mai adesea, acesta iti va prescrie antibiotice care lupta impotriva infectiilor bacteriene.

O mare atentie trebuie sa o acorzi si alimentatiei. Evita produsele procesate, bauturile carbogazoase si dulciurile. Consuma alimente cu o mare valoare nutritiva, precum fructe si legume proaspete, supe calde, carne slaba de pui si curcan, peste, cereale integrale, lactate si branzeturi.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari