Regimul alimentar - primul tratament al diabetului!

Regimul alimentar - primul tratament al diabetului!
  calendar_month        
Fie ca e vorba de diabetul de tip 1 (insulinodependent), 2 (al maturitatii) sau gestational (in timpul sarcinii), tratamentul implica intotdeauna masuri igienico-dietetice. Ele se rezuma, in mare, la o nutritie adaptata si la o reducere a excesului ponderal (daca este cazul).

Cine trebuie sa urmeze o dieta?

Masurile nutritionale ii privesc atat pe pacientii cu exces de greutate, cat si pe ceilalti. Orice diabetic trebuie sa urmeze un regim echilibrat. Nu trebuie insa sa intri in panica: repartitia aporturilor de glucide (paste, orez, paine, cartofi) si a lipidelor alimentare (grasimi animale si vegetale) trebuie sa tina cont neaparat de obiceiurile alimentare ale fiecarui pacient.

Nu exista regim drastic!

Regimurile diabeticilor trebuie sa fie restrictive cu moderatie (cu exceptia cazurilor de obezitate, bineinteles). Masurile nutritionale dau rezultate mai bune pe termen lung atunci cand se pot tine de catre pacient, nu cand acesta este chinuit! Un alt avantaj al moderatiei: prin aceasta se evita efectele secundare, frecvente in caz de restrictii alimentare severe (deficit de micronutrimente mai ales).Ce este diferit in functie de tipul diabetului

Tratamentul (deoarece regimul alimentar este un tratament!) difera in functie de tipul diabetului. Astfel, diabetul de tip 1 si 2 se echilibreaza gratie masurilor nutritionale care ii permit organismului sa regleze mai bine nivelul glicemiei, prin privilegierea zaharurilor lente.

In caz de diabet non-insulinodependent , regimul poate fi asociat cu anti-diabetice orale. Diabetul de tip 1 (insulinodependent) si diabetul gestational se trateaza prin masuri nutritionale asociate cu injectii de insulina.

Sfaturi ca sa poti tine regimul

Pentru a avea rezultate bune, este de preferat sa beneficiezi de controale regulate. Mergi la medicul de familie, la diabetolog sau la un dietetician. Specialistii ne sfatuiesc sa facem si un pic de activitate fizica daca este posibil.

Recomandari