Reguli de prim ajutor pe munte

Reguli de prim ajutor pe munte
  calendar_month        
Este posibil sa nu iti fi placut niciodata medicina, iar filmele in care scenele cu sange erau explicite iti faceau greata, insa situatia sta cu totul altfel cand viata cuiva, a unui prieten drag sau a unui turist oarecare sta in mana ta.

1. In primul rand, trebuie sa exersezi inca dinainte calmul de care va trebui sa dai dovada.
Nimeni nu doreste sa i se intample chiar lui sa fie in fata unei astfel de situatii, dar cu siguranta, a preveni este mult mai bine decat a trata.

2. Se acorda primul ajutor in ordinea prioritatilor dupa cum urmeaza:

- cazurile de asfixie;
- hemoragiile;
- politraumatisme si fracturi;
- urgente medico-chirurgicale (otraviri, abdomen acut etc);
- cazurile mai usoare.

3. Numarul de telefon la care trebuie sa sunati dupa ajutoare este : 112 sau 0725-826 668 - numarul Dispeceratului National Salvamont.

4. Ce indicatii dam salvamontistilor cand sunam? Locul cat mai detaliat, ora la care a avut loc accidentul precum si numarul accidentatilor, posibilitatile de acces in zona respectiva, conditiile meteo, ce credeti ca a suferit persoana pentru care sunati.

5. Daca persoana accidentata are o rana deschisa, incercati cu ajutorul unei corzi sau a unei fase elastice sa opriti sangerarea. De obicei, cand o persoana pierde mult sange simte nevoia sa adoarma deoarece se simte slabita, incercati sa purtati o conversatie cu ranitul si sub nici o forma nu il lasati sa adoarma.
76876.jpg


6. In cazul accidentarilor la coloana, nu miscati persoana ranita. Asteptati ajutoare. Daca sunteti prea departe de un loc public, improvizati o targa din crengi legate cu corzile pe care le aveti la dispozitie, ajutati-va si de hanoracele sau hainele pe care le aveti cu voi.

7. Metodele de respiratie artificiala pentru persoanele care si-au pierdut cunostinta sunt :

- Medota Sylvester
- Cel care face respiratia artificiala se aseaza la capul bolnavului, cu fata la el; il apuca de incheieturile mainii, i le duce pe piept; i le apasa puternic pe torace, eliminand aerul din plamanii celui inconstient, si apoi le desface brusc, lateral in forma de cruce, pentru a patrunde aerul.



-Metoda Schafer- Accidentatul se aseaza pe burta, cu fata intr-o parte, cu un brat pus sub cap si celalalt intins pe langa corp. Cel ce da primul ajutor se aseaza pe picioarele bolnavului si se sprijina in maini pe spatele lui, putin deasupra rinichilor; apoi apasa pe spate, ritmic, si da drumul brusc coastelor din apasare; se fac aproximativ 15 asemenea miscari pe minut.
76877.jpg


-Metoda respiratiei gura la gura- Se face respiratie artificiala incercand sa se insufle aer cu putere prin gura timp de 12 minute. Narile se astupa in timpul acestei operatiuni. In acelasi fel, gura se va astupa in timp ce respiratia artificiala se va face prin nari.

Important: Nu uitati niciodata in timpul catararilor trusa de prim ajutor.

Recomandari