Retentia de apa

Retentia de apa
  calendar_month        
Impresia de greutate, balonare, picioare umflate, sani durerosi, fata pufoasa... Aceste senzatii dezagreabile ce se datoreaza retentiei de apa apar periodic la o femeie din doua. Iata cateva reguli simple de igiena si dietetica ce reusesc adesea sa remedieze problema.

Imbracamintea te strange, ai impresia ca ai pus vreo 2 kilograme pe tine intr-o zi, ai ochii pufosi si nu mai poti sa-ti scoti inelele de pe degete? Aceste semne te atentioneaza asupra unei retentii de apa in tesuturile interstitiale subcutanate.

O problema tipic feminina, ea este provocata de un dezechilibru, chiar mic, intre intrarile si iesirile de apa din organism.

Aportul hidric este asigurat prin bauturi, alimente si metabolismul celular. Eliminarea se face prin transpiratie si respiratie (aproape 1 L de apa pe zi), prin fecale si urina (1.5 L de apa pe zi).

Orice dezechilibru intr-un sens sau altul deregleaza circuitul apei. Aceasta se acumuleaza automatic in tesutul interstitial, mai ales acolo unde exista mai multa grasime (abdomen, coapse, picioare, solduri).

Mecanisme multiple

In mod normal, retentia de apa dispare la fel de repede precum s-a si produs. Uneori insa, sub influenta diferitilor factori, ea se instaleaza si se auto-intretine. Un consum excesiv sau brutal de bauturi favorizeaza aceasta retentie, supraincarcand capacitatea de eliminare a tesutului interstitial si a rinichiului.Paradoxal insa, si hidratarea insuficienta este un factor de retentie a apei, deshidratarea provocand diminuarea eliminarii urinare. Munca in picioare sau pe scaun prelungita sau lipsa de exercitiu fizic agraveaza boala, apa nefiind eliminata in cantitate suficienta prin transpiratie si respiratie.

Bineinteles ca si sarea joaca un rol capital in echilibrul lichidelor din organism. Ea retine apa in tesuturi, de aceea alimentatia prea sarata este una din cauzele retentiei de apa si a hipertensiunii arteriale.

Hormonii sunt si ei implicati. Influenta preponderenta a estrogenilor in unele perioade din viata reduce eliminarea apei prin rinichi si favorizeaza setea. In timpul sarcinii si inainte de ciclul menstrual, rare sunt femeile care nu au simtit senzatia de umflare, mai mult sau mai putin pronuntata de la caz la caz.

Cateva schimbari alimentare si in igiena de viata sunt adesea de ajuns pentru a evita aceste perioade dificile si incomode. Daca nu, exista si tratamente medicale. Insa, inainte de orice, incearca acest sfat: misca-te, bea, elimina!

Refacerea circuitului apei in organism:

Bea suficient si in mod fractionat;

Odihneste-te cu picioarele ridicate, mai ales daca esti insarcinata;

Consuma mai putina sare;

Fa sport in mod regulat;

Nu lua diuretice, acestea sunt rezervate unor anumite patologii;

Ia legatura cu un ginecolog deoarece tratamentele cu progesteron permit ameliorarea considerabila a retentiei de apa in perioada premenstruala.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right