Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN): un examen medical de top

Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN): un examen medical de top
  calendar_month        
Spre deosebire de scanner, RMN-ul nu este un examen iradiant deoarece nu foloseste razele X, ci un camp electromagnetic si unde radio.

RMN-ul permite vizualizarea tuturor organelor, si in special tesuturile moi, analiza structurii lor, cautarea malformatiilor, inflamatiilor, abceselor, tumorilor de natura canceroasa sau benigna, toate vazute in 3 dimensiuni. Acest examen permite de asemenea vizualizarea hemoragiilor si a hematoamelor, dar si introducerea unei substante de contrast pentru vizulalizare mai buna a organelor.

Cum se petrece examenul RMN?

Sala de Rezonanta Magnetica Nucleara este echipata cu o masa inconjurata de un inel gros constituit din magneti si antene radio. O parte a salii este izolata de zona principala printr-un geam de protectie, in spatele caruia se afla tabloul de bord si personalul care observa pacientul, converseaza cu el si dirijeaza aparatul.

Dupa ce este informat asupra modului de derulare al examenului, pacientul se asaza pe masa. Infirmiera ii introduce un mic cateter intr-o vena a bratului pentru a injecta usor, daca va fi necesar, o substanta de contrast. Deoarece aparatul este zgomotos, uneori pacientului i se da o casca pentru a asculta muzica. De asemenea, i se pune o sonerie in mana pentru a apela in caz de nevoie. Pacientul trebuie sa ramana nemiscat in timpul examenului pentru a obtine imagini de calitate.

Ce trebuie sa stii inainte de examen?Femeile insarcinate trebuie sa anunte personalul despre starea lor, chiar daca sarcina nu constituie o contraindicatie a RMN-ului. Este indispensabil sa-ti scoti toate obiectele metalice (bijuterii, ochelari, proteze, piercing-uri) inainte de a intra in sala de examen din cauza prezentei campului magnetic. De asemenea, tatuajele realizate cu pigmenti metalici constituie o problema pentru RMN.

Persoanele care au executat lucrari de sudura, chiar si o singura data in viata, trebuie sa faca inainte o radiografie oculara pentru a se asigura de absenta corpilor straini metalici in ochi. Daca acestia exista, RMN-ul este contraindicat pana la scoaterea lor. Persoanele purtatoare de stimulator cardiac sau pompe cardiace trebuie sa semneleze prezenta acestora.

Indicatii terapeutice ale RMN-ului

Un examen RMN poate fi solicitat pentru determinarea cauzei unei dureri de articulatie (la genunchi, umar, picior etc.) sau pentru alte probleme functionale unde alte exemene radiologice nu au fost concludente.

Examenul RMN este indicat pentru vizualizarea organelor toracelui (inima, plamani), abdomenului (ficat, splina, vase sangvine), organelor genitale femeiesti si barbatesti, aparatului urinar si rectului. Toate sunt bine vizualizate si astfel este posibila gasirea unei eventuale tumori si cunoasterea dimensiunilor sale exacte.

Rezonanta Magnetica Nucleara cerebrala

RMN-ul cerebral a permis realizarea unor progrese enorme in explorarea creierului si in tratamentul a numeroase boli neurologice. Bineinteles ca examenul poate fi folosit si pentru investigarea tumorilor cerebrale, a anevrismelor, trombozelor, malformatiilor cerebrale.

In prezent, RMN-ul este un examen foarte folosit pentru vizualizarea functiilor creierului: zonele folosite de creier atunci cand se foloseste memoria sau calculul mintal. Posibilitatile de investigare sunt nelimitate.

De retinut

RMN-ul nu este un examen iradiant si, in afara contraindicatiilor datorate purtarii de obiecte metalice, este indicat in foarte multe afectiuni. Se obtin imagini de foarte buna calitate ce permit o diagnosticare precisa si, deci, un tratament mai bine adaptat.Recomandari

Newsletter Ele.ro

Introducere
  • person

    "a￯n delirul ei, fantezia poate atinge cotele realul"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right