Sa prevenim cancerul de col uterin!

Sa prevenim cancerul de col uterin!
  calendar_month        
Viata este asemenea unui film...
Intotdeauna ne dorim sa vedem un film bun, cu replici si scene memorabile, care te bucura si te inspira.

La fel, viata fiecaruia are momente deosebite, momente care inlatura obstacolele si ne ating sufletul.

Acele momente care ne taie respiratia, ne dau puterea sa mergem mai departe si sa ne bucuram pe deplin de fiecare zi, ne ajuta sa invingem timpul.

Momente de fericire

Femei cunoscute, femei puternice, femei curajoase din Romania au vorbit ieri, 25. 09. 2007 despre momentele lor de bucurie si de gratie, despre dreptul fiecareia la fericire, in cadrul unei inedite expozitii de fotografii, intitulata "Momente de fericire".

In Sala Pogany a Teatrului National le-am putut admira in fotografii (realizate de Razvan Voiculescu), dar si in realitate , pe Aurora Liiceanu, Adriana Saftoiu, Monica Tatoiu, Sanda Nicola, dr. Dana Jianu, Cristiana Copos, Mihaela Geoana, Mariana Bitang, Laura Codruta Kovesi, Andreea Raducan, Irina Pacurariu, Elisabeta Lipa, Maria Uca Marinescu, Alice Nastase, Corina Dragotescu.

Evenimentul a marcat continuarea campaniei pentru prevenirea cancerului de col uterin, lansata de GlaxoSmithKline la inceputul acestui an si sustinuta de la inceput de Mihaela Radulescu si Sanda Nicola.

Campania isi propune sa ofere femeilor cat mai multe informatii despre cancerul de col uterin si legatura lui cu infectia cu tulpini oncogenice de Papilomavirus uman (HPV), precum si despre metodele de prevenire.

La fiecare doua minute, o femeie moare de cancer de col uterin



Statisticile umane sunt ingrijoratoare: la fiecare doua minute, o femeie moare de cancer de col uterin si in fiecare an sunt descoperite o jumatate de milion de noi cazuri. In Romania incidenta si mortalitatea prin cancer de col uterin se situeaza la cote alarmante si acest lucru din cauza lipsei de informare la nivelul publicului larg, si a inconsecventei programelor de screening.

Infectia cu tulpini HPV oncogenice este "cauza necesara" a cancerului de col uterin, virusul transmitandu-se cu usurinta in urma contactului cutanat direct la nivelul zonei genitale.

Riscul de aparitie a cancerului de col uterin

Infectia cu HPV apare frecvent la femeile tinere, active sexual, incidenta cancerului de col uterin fiind mai mare insa la femeile de peste 35 de ani, sugerand progresia lenta a infectiei virale catre cancer.

Conform datelor furnizate de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara, peste 66% din noile cazuri de cancer depistate in 2005 au varsta intre 35 si 55 de ani si aproximativ 70% dintre decesele cauzate de cancerul de col uterin se inregistreaza la femeile cu varste intre 45 si 70 de ani.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Forum Ele.rochevron_right