Sanatate - descoperiri utile

Sanatate - descoperiri utile
  calendar_month        
Cercetatorii descopera uneori lucruri uimitoare in domeniul sanatatii. Iata cateva descoperiri cu adevarat utile!

Pentru a combate stresul, suna-ti mama

Mama este cea mai buna persoana la care trebuie sa apelezi cand te simti depasita de griji si probleme. Cercetatorii de la Universitatea Wisconsin Madison au acordat cate o sarcina stresanta unor fete de 7-12 ani si apoi le-au impartit in 3 grupuri: primul grup a petrecut 15 minute cu mamele lor, al doilea a vorbit la telefon cu mamele, iar cel de-al treilea s-a uitat la un film. Cercetatorii au descoperit ca nivelul de ocitocina (hormonul atasamentului afectiv) era mai ridicat la primele 2 grupuri, iar cel de cortizol (nivelul stresului) scazuse tot pentru aceste grupuri.

Evita sa dormi prea mult

E adevarat ca pentru a te proteja contra diabetului si cardiopatiilor, chiar si pentru a arde calorii, e important sa dormi mult. Dar cat somn e suficient? In cursul unui studiu, cercetatorii de la scoala de medicina a Universitatii din Birmingham au descoperit ca persoanele care dormeau mai mult de 8 ore pe zi, punand la calcul si siestele, aveau cu 15% mai multe riscuri sa sufere de sindrom metabolic decat cele care dormeau mai putin.

Hraneste-ti creierul cu muzica

Pentru fizic mergi la sala, dar ce faci pentru minte? Cercetatorii au cules date din cele patru colturi ale pamantului pentru a studia efectele muzicii asupra creierului. Ei au descoperit ca educatia muzicala sau orice fel de contact cu muzica, inclusiv ascultatul ei, amelioreaza capacitatea creierului de comunicare. Copiii care stiu sa cante la un instrument au un vocabular mai bogat si citesc mai bine decat ceilalti. Muzicienii adulti poseda o neuroplasticitate marita, adica se adapteaza mai bine la schimbari.

Pentru a-ti proteja inima, ai grija de relatiile cu ceilalti

Relatiile interumane sunt departe de a fi perfecte. Si totusi, daca esti mereu anxioasa sau in cautare de atentie, riscul de boala cardiovasculara creste. Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de American Psychological Association, persoanele al caror partener risca sa le paraseasca sau cele care traiesc cu aceasta teama, risca sa sfarseasca cu inima franta. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care sufera de "insecuritate de atasament" au un risc foarte mare de AVC, hipertensiune, ulcer sau criza cardiaca.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Cum sa angajezi omul potrivit
  • person

    ""femeile sunt facute sa fie iubite, nu intelese" - oscar wilde"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right