Sanatatea dentara previne bolile cardiovasculare

history_edu ele.ro calendar_month 18 Apr 2012, 13:40
Ingrijirea necorespunzatoare a danturii, periajul rar sau gresit sunt doar cateva cauze ale unor boli aparent independente de sanatatea dentara.
Specialistii Glamour Dent ne sfatuiesc sa dam importanta durerilor de dinti, inflamatiilor gingivale sau modificarilor mucoasei bucale pentru ca acestea pot fi punctul de plecare a unor boli grave.
"Romania ocupa unul dintre primele 3 locuri din Europa in cazul mortalitatii provocate de bolile cardiovasculare. Alaturi de acestea, diabetul, surzirea si chiar temuta boala Alzheimer pot avea ca punct de pornire ingrijirea deficitara a cavitatii bucale sau scaparea de sub control a bacteriilor din mucoasa bucala. De aceea, atunci cand mergem la un medic stomatolog este bine sa nu omitem detalii despre conditia de sanatate generala", declara Dr. Anca Patru, General Manager Glamour Dent.
Probleme cardiace precum endocardita. Boli ale gingiilor sau proceduri dentare care taie gingiile pot permite bacteriilor sa intre in sange. Un sistem imunitar slab sau o valva a inimii deja cu probleme, poate duce la o infectie a mucoasei interioare a inimii (endocardita). Detartrajul si periajul profesionale de doua ori pe an pot reduce riscul bolilor de gingii.
Boli cardiovasculare. Unele cercetari sugereaza ca bolile de inima, arterele infundate si accidentele vasculare cerebrale pot fi legate de parodontita - o forma severa a inflamarii gingiilor. Chiuretajul subgingival este o interventie prin care se curata santul subgingival cu ajutorul chiuretei, pentru a indeparta tartrul si placa bacteriana, precum si tesutul afectat de acestea, cu scopul de a realiza reatasarea gingiei de dinte.
Tulburari de alimentatie. Acestea sunt frecvente in cazurile in care lipsa dintilor sau inflamarea gingiilor impiedica procesarea alimentelor si maruntirea lor in cavitatea bucala. Prevenirea aparitiei cariilor si tratarea lor imediat ce apar este solutia cea mai simpla pentru a pastra o dantura sanatoasa.
Nastere prematura. Boli ale gingiilor au fost legate de nasterea prematura si de greutatea mica a copiilor la nastere.
Boala Alzheimer. Pierderea dintilor inainte de varsta de 35 ani poate fi un factor de risc pentru boala Alzheimer.
In mod invers, exista boli ale caror efecte negative se rasfrang si asupra sanatatii orale:
Diabet zaharat. Diabetul zaharat reduce rezistenta organismului expunand gingiile la infectii. in plus, persoanele care nu tin sub observatie cantitatea de zahar din sange sunt predispuse sa dezvolte infectii mai frecvente si mai grave, ale gingiilor si ale oaselor pe care se fixeaza dintii. Astfel, persoanele cu o glicemie peste limitele normale sunt mai predispuse la boala parodontala.
Osteoporoza este o boala care duce la reducerea densitatii osoase, acestea devin mai fragile, mai putin rezistente. Acest lucru are loc si la nivelul oaselor maxilare in care sunt implantati dintii, cu consecinte multiple asupra sanatatii oro-dentare.
Sindromul Sjogren este o afectiune a sistemului imunitar caracterizata prin infiltrarea limfocitara cronica a organelor cu secretie exocrina. Mai precis, sunt distruse glandele lacrimale (reducerea sau disparitia lacrimilor) si cele salivare, cu reducerea cantitatii de saliva (xerostomia), care are consecinte nefaste asupra sanatatii orale.
HIV / SIDA. Probleme orale, cum ar fi leziuni dureroase ale mucoasei bucale sunt frecvente la persoanele care au HIV / SIDA.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Poveste...
- person
"cursul dragostei adevarate nu a fost niciodata neted. ( william shakespeare )"