Scolioza

Scolioza
  calendar_month        
Scolioza este o curbura laterala a coloanei vertebrale, care poate lua forme mai mult sau mai putin pronuntate. Atitudinea scoliotica, forma cea mai frecventa si cea mai putin grava a scoliozei, este destul de raspandita, mai ales la adolescenti.

Ce este scolioza?

Forma cea mai raspandita de scolioza este atitudinea scoliotica: ea consista in curbarea laterala dreapta sau stanga a coloanei vertebrale. Aceasta curbura este vizibila atunci cand pacientul sta in picioare, dar dispare cand el se apleaca inainte.

Adevaratele scolioze sunt mult mai grave si mai deranjante. Ele debuteaza adesea in copilarie si se agraveaza pe parcursul vietii. Curbura este mult mai pronuntata si are aspect tridimensional: vertebrele sunt torsionate si determina deformarea spatelui.

Care sunt cauzele?

76794.jpg
Cauzele sunt variabile de la un pacient la altul si depind de tipul de scolioza prezent. Atitudinea scoliotica se datoreaza adesea unei diferente de inaltime intre cele doua picioare: bazinul se afla in dezechilibru si spatele nu mai poate sta drept. Acest fenomen este frecvent la varsta adolescentei.

Cat despre adevaratele scolioze, ele pot fi cauzate de: malformatii congenitale ale uneia sau mai multor vertebre, deformari ale vertebrelor in urma unui traumatism, probleme neuromusculare. In majoritatea cazurilor, cauza aparitiei scoliozei ramane neidentificata. In acest caz, se vorbeste despre scolioza idiopatica, mult mai frecventa la fete decat la baieti.

Cum se stabileste diagnosticul?

Diagnosticul se stabileste printr-un examen clinic, ce este apoi confirmat prin examene radiologice. Acestea permit determinarea amplasarii exacte a scoliozei si gravitatea ei, gravitate definita prin unghiul de curbura (in grade) dintre vertebre.

Tratamentul scoliozei

Tratamentele depind de gravitatea scoliozei:Pentru curburile moderate, pot fi de ajuns doar sedintele de kinetoterapie. Prin acestea se doreste refacerea musculaturii toracelui si corectarea pozitiilor gresite.

Purtarea unui corset poate fi recomandata pentru scoliozele medii sau severe. Adaptat morfologiei pacientului, corsetul corecteaza deformarile si ii permite spatelui sa se dezvolte drept.

Interventia chirurgicala nu se aplica decat in cazurile grave de scolioza. Ea consista in inlocuirea vertebrelor si fixarea lor ulterioara cu tije de metal, aplicate pe coloana vertebrala. Adesea, se mai foloseste si grefa osoasa intre vertebre: este o operatie destul de dificila, care lasa pacientul cu spatele rigid. De aceea, grefa se realizeaza de preferinta dupa incheierea perioadei de crestere.

Evolutia scoliozei

Scolioza apare de obicei in copilarie sau adolescenta. Se considera ca ea se opreste din evolutie odata cu sfarsitul perioadei de crestere. Intre timp, pacientul face radiografii periodice ce permit tinerea sub observatie a bolii.

Recomandari