Secretiile vaginale: care sunt normale si care nu

Secretiile vaginale: care sunt normale si care nu
history_edu
Autor
redactia ele.ro
  calendar_month
Publicat
02 Mai 2012, 14:09
       
Orice femeie se confrunta cu secretii vaginale , care sunt absolut normale si care reprezinta modalitatea organismului de curata si proteja vaginul. Este important sa iti cunosti foarte bine corpul si sa detectezi la timp schimbarile semnificative. In astfel de cazuri, mergi imediat la medic.

Ce sunt secretiile vaginale

Majoritatea secretiilor vaginale sunt absolute normale, la orice femeie. Acestea se schimba de-a lungul vietii unei femei, in functie de ciclul mensntrual, sarcina sau menopauza.

Este astfel foarte important ca o femeie sa isi cunoasca foarte bine corpul si cum functioneaza acesta.

Pe masura ce organismul inainteaza in fazele lunii, schimbarile hormonale care cauzeaza ovulatia si care permit menstruatia, vor modifica si consistenta si cantitatea secretiilor vaginale.

Secretiile vaginale sunt o combinatie de fluide si celule care sunt eliminate in mod constant de vagin. Functia secretiilor vaginale este de a curata si proteja vaginul.

Chiar daca majoritatea cauzelor secretiilor vaginale sunt inofensive, unele sunt semnul unor boli cu transmitere sexuala.

Cum arata secretia vaginala normala

Dupa ce ciclul menstrual se incheie, femeile vor observa o secretie groasa si cremoasa in urmatoarea saptamana. Acest lucru este normal, iar secretia nu tebuie sa aiba miros sau sa produca mancarimi, arsuri sau alte dureri si iritatii vaginale.

La ovulatie, femeile vor observa o secretie clara si lipicioasa, foarte distincta. Dupa ce ovulatia s-a incheiat, in decurs de 72 de ore, secretia vaginala va deveni clara si apoasa, datorita hormonilor progesteroni. Unele femei pot observa si o mica schimbare in culoare.

La menopauza, femeile se confrunta cu o reducere a hormonilor feminini, acest lucru cauzand o descrestere a secretiei vaginale. Sarcina in schimb mareste secretia vaginala.

Daca incepi sa ai incredere in corpul tau si sa ii intelegi functiile, va fi foarte usor sa observi cand ceva nu este in ordine. Atunci cand secretiile vaginale nu sunt normale, shimbarile vor fi semnificative.

Cum arata secretia vaginala anormala

Exista situatii cand anumiti factori pot intrerupe functionarea corecta a organismului. In aceste cazuri, secretia vaginala va suferi modificari ale culorii si mirosului. Unele femei se pot confrunta cu secretii vaginale galbene, verzui sau maronii, care pot avea si sange in ele si care nu sunt asociate cu ciclul menstrual.

De asemenea, secretiile vaginale anormale sunt asociate si un miros neobisnuit si puternic care cel mai adesea este asociat cu infectiile.

Cauzele secretiilor vaginale anormale

Printre cauzele secretiilor vaginale anormale se numara: vaginoza bacteriana cancerul cervical chlamydia negi genitali gonorea infectia cu HIV bolile cu transmitere sexuala infectia cu trichomonas atrofia vaginala cancerul vaginal infectiile urinare.

Cand sa mergi la medic

Atunci cand observi ceva neobisnuit este foarte important sa mergi la medic. Printre semnele care trebuie sa te trimita la medic se numara secretiile vaginale de culoare galbuie, verzuie, cu o consistenta groasa, mirosul vaginal puternic, roseata, mancarimile, senzatia de arsura sau iritatiile din zona vaginului si sangerarile in afara ciclului menstrual.

Autor: Mihaela Rotaru
Recomandari