Semne subtile de stres

Semne subtile de stres
  calendar_month        
Esti mai stresata decat crezi? Stresul este o componenta a vietii moderne, dar daca ajungi intr-o stare cronica de stres e cazul sa iei masuri. Printre semnele subtile ale stresului se numara migrenele de weekend, visele ciudate, acneea si pofta incontrolabila de dulciuri.

1. Durerile de cap in weekend

Scaderea brusca a nivelului de stres duce la aparitia migrenelor. Pentru a evita durerile de cap, incearca sa nu deviezi prea mult de la programul de munca (trezit/ culcat) si de mese din timpul saptamanii.

2. Crampe menstruale groaznice

Femeile cele mai stresate sunt de doua ori mai predispuse la crampe menstruale decat cele care au un stil de viata mai relaxat. Cercetratorii dau vina pe un dezechilibru hormonal indus de stres. Activitatea fizica reduce intensitatea crampelor si a stresului.

3. Te doare gura

Maxilarul dureros este un semn de scrasnire a dintilor, fenomen care are loc in somn si este accentuat de stres.

4. Vise ciudate

Visele devin in general mai optimiste pe masura ce ne apropiem de momentul trezirii, ca sa ne trezim mai bine dispusi decat atunci cand ne-am culcat. Dar daca esti stresata, visele sunt intrerupte des, astfel incat pleci de mai multe ori din acelasi punct si nu mai ajungi la partea frumoasa. Pentru a preveni acest lucru, dormi 7-8 ore pe noapte si evita cafeina si alcoolul inainte de culcare.

5. Gingii sangerande

Studiile au demonstrat ca oamenii stresati au un risc crescut de boli periodontale. Stresul cronic face ca hormonul stresului, cortizolul, sa intervina asupra sistemului imunitar si sa-l slabeasca, astfel incat bacteriile pot sa invadeze gingiile.

6. Acnee inexplicabila

Stresul duce la exacerbarea proceselor inflamatorii in organism, iar acneea este o inflamatie. Curata-ti pielea cu o lotiune care sa contiona acid salicilic sau peroxid de benzoil si foloseste o crema hidratanta necomedogena.

7. Pofta de dulce

Nu da vina imediat pe hormoni daca ti-e pofta de ciocolata, caci stresul este un factor declansator mai probabil.

8. Mancarimi pe piele

Un studiu japonez recent a descoperit ca oamenii care sufera mancarimi cronice de piele (prurit) sunt de doua ori mai stresati decat cei pe care nu-i mananca pielea. Asadar, stresul agraveaza bolile de piele precum eczema, psoriazisul, dermatita.

9. Agravarea alergiilor

Hormonii stresului stimuleaza productia de lgE, o proteina sangvina ce provoaca reactii alergice.

10. Dureri de stomac

Anxietatea si stresul provoaca dureri de stomac, dar si de cap, de spate si insomnii. Se crede ca intestinele si creierul au cai nervoase comune, iar cand mintea reactioneaza la stres, sunt afectate si intestinele.


Autor: Nuage
Recomandari