Sensibilitatea dentara - cum o reduci?

Sensibilitatea dentara - cum o reduci?
  calendar_month        
Sensibilitatea dentara este o afectiune dureroasa, ce dauneaza calitatii vietii. Iata cateva metode pentru a reduce suferinta!

Se poate lupta contra sensibilitatii dentare?

Fara indoiala! Bauturile si alimentele reci sau fierbinti, deserturile dulci, chiar si vantul iernii poate declansa o criza dureroasa de dinti. In majoritatea cazurilor, aceasta situatie se produce cand dintii isi pierd straturile izolatoare - smaltul care le acopera coroanele sau cementul care le protejeaza radacinile. Dentina ramane expusa, iar in ea se gasesc terminatii nervoase care, stimulate, reactioneaza si dor. Daca suferi de sensibilitate dentara, urmeaza sfaturile urmatoare!

Incearca pasta pentru dinti sensibili

Ti se propun mai multe marci de astfel de pasta. Unele dintre ele contin un ingredient activ, nitratul de potasiu, care contribuie la izolarea dentinei. Ele trebuie insa folosite pe termen lung pentru a fi eficiente, de aceea e bine sa nu abandonezi.

Ai grija cum te speli pe dinti

Daca periuta ta are perii duri, daca iti freci viguros dintii , sa stii ca iti faci rau singura. Periajul prea energic distruge smaltul dentar si mareste sensibilitatea dentara. Daca gingiile se retrag, radacinile dintilor raman expuse, fara cement. Ia-ti o periuta moale si schimba-ti imediat modul in care te speli pe dinti!

Evita alimentele si bauturile acide

Contactul dintilor cu vinul rosu, sucurile carbogazoase sau naturale din fructe, sau cu alimentele acide - portocalele, muraturile - iti pune in pericol smaltul dentar. Nu abuza de aceste alimente sau de aceste bauturi si spala-te pe dinti la 20 minute dupa ce le-ai consumat (nu mai devreme deoarece acidul e inca pe dinti, iar periuta ii zgarie).

Tratamente la stomatolog

Dentistul poate aplica pe dintii sensibili un lac fluorurat sau chiar o rasina din plastic. Acestea se uzeaza insa in timp (luni sau ani, in functie de materialul ales) si trebuie refacute.

Inceteaza sa-ti mai scrasnesti dintii

Scrasnitul din dinti uzeaza smaltul dentar. Daca ai acest obicei noaptea, te trezesti cu maxilarul dureros sau cu dureri de cap. Pentru a scapa de acest tic, schimba-ti pozitia de dormit sau poarta un aparat bucal in timpul noptii.

Trateaza retractiile gingivale

In mod normal, radacinile dintilor sunt acoperite de gingii. Daca suferi insa de retractie gingivala din cauza unei boli (gingivita) sau din cauza ca te speli prea energic pe dinti, cementul dintilor se uzeaza. Mergi la dentist pentru a afla cauza si pentru a pune in practica un tratament adecvat.


Autor: Nuage

Recomandari