Sensibilitatea la lumina

history_edu redactia ele.ro calendar_month 10 Dec 2008, 09:54
Toata lumea se confrunta cu un anumit grad de sensibilitate la lumina. De exemplu, atunci cand iesim de la cinema si afara este insorit, ne dor ochii si ne este greu sa-i tinem deschisi. Ochiul trebuie sa se adapteze la schimbarea luminozitatii, provocand disconfort. Acest lucru este natural! Persoanele cele mai sensibile la lumina sunt cele care au tenul palid si ochii albastri.
Exista insa un fenomen care necesita atentie medicala, el poarta numele de fotofobie. Fotofobia este sensibilitatea la lumina care merge pana in punctul in care provoaca durere. Ea se poate insoti si de alte simptome, precum: durerea de cap, orbirea, senzatia de iritare a ochilor.
Care sunt cauzele?
Afectiuni ale ochiului: conjunctivita, blefarita (infectia pleoapei), uveita (inflamarea tesuturilor din interiorul ochiului), glaucomul, corpi straini, abraziunea (iritarea suprafetei ochiului cu un obiect). Aproape toate bolile oculare pot sa provoace fotofobia.
Boli generalizate: rujeola provoaca o usoara keratita (inflamatia corneei). Artrita si celelalte boli inflamatorii se pot insoti de o uveita si, in consecinta, si de fotofobie.
Unele medicamente: marea majoritate a medicamentelor introduse in ochi provoaca fotofobie. Acelasi efect este dat si de betablocante (pentru hipertensiunea arteriala).
Factori externi: vantul cald si uscat, gazele lacrimogene, smogul.
Cataracta: fara sa fie vorba de fotofobie (deoarece nu este prezenta durerea), unele tipuri de cataracte se manifesta prin orbire.
Sfaturi practice
Evita sa te freci la ochi , acest lucru iti agraveaza situatia.
Identifica mai intai cauza, si apoi corecteaz-o (scoate corpul strain din ochi).
Trateaza durerea! Aplica pe ochi comprese cu apa rece, ia un analgezic. Nu lua medicamente fara sa le cunosti indicatiile si efectele.
Poarta ochelari de soare. Exista ochelari excelenti anti-UV. Culoarea ochelarilor nu are o importanta foarte mare, totusi sunt recomandati ochelarii de culoare portocalie pentru sporturile de zapada, deoarece aceasta culoare accentueaza damburile si gropile. Ochelarii polarizati sunt foarte utili pentru sporturile nautice si cele de zapada.
Cand sa mergi la medic?
Simptomele au aparut brusc.
Simptomele se manifesta moderat, de doua - trei zile.
Esti tratata pentru o boala oculara si te dor ochii .
Suferi de glaucom si ai dureri de ochi si vedere slaba.
Suferi de artrita sau de o boala inflamatorie.
Esti diabetic si remarci o modificare vizuala sau un disconfort ocular. De altfel, un examen oftalmologic anual este recomandat tuturor diabeticilor.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Time after time...
- person
""este rau sa avem vicii, dar este si mai rau sa traim fara ispite.""