Sfaturi pentru toaleta intima
history_edu ele.ro calendar_month 05 Mar 2008, 08:18
Flora vaginala si vulvara este constituita din bacterii protectoare. Acest echilibru fragil trebuie sa fie respectat. Astfel, excesul sau lipsa igienei pot sa il perturbe si sa provoace infectii.
Numeroase femei se simt jenate de mirosul sau de secretiile naturale ale sexului lor. Acest lucru le face cateodata sa adopte o igiena intima excesiva sau incorecta. Pentru a nu perturba echilibrul fragil al florei intime, urmati sfaturile urmatoare.
Toaleta intima: ce-i mult strica!
Este recomandat sa va spalati o data sau de doua ori pe zi. Nu trebuie niciodata sa va spalati in interiorul vaginului, nici chiar cu apa, deoarece aceasta practica distruge flora vaginala si mareste riscul de infectie. Dusurile vaginale, recomandate inca de unii doctori, se pare ca nu sunt chiar atat de bune.
Toaleta intima trebuie sa fie deci rezervata regiunii vulvare, care contine labiile, clitorisul si vestibulul. Excesul de toaleta vulvara (mai mult de doua ori pe zi) distruge stratul hidrolipidic protector al pielii. Folosirea produselor antiseptice si antibacteriene nu are niciun rost si poate chiar sa favorizeze infectiile.
Dupa toaletare, aveti grija sa uscati bine zona pentru a minimiza umiditatea. Amintiti-va ca imbracamintea prea stramta si lenjeria intima sintetica favorizeaza umiditatea, ce este o conditie propice proliferarii bacteriilor. Purtati in schimb materiale naturale cum ar fi bumbacul si matasea.
Produsele de igiena intima
Produsele adaptate igienei intime sunt astazi comercializate in supermarketuri si in farmacii. Verificati sa aiba un pH fiziologic apropiat de 5 si, daca aveti o piele sensibila, cautati-le pe acelea cu proprietati calmante.
Servetelele intime, desi foarte practice, nu trebuie folosite prea des. Evitati produsele agresive ce contin sapun, parfum si coloranti. Nu incercati sa mascati mirosul cu deodorante, acestea fragilizeaza mucoasele si pot provoca senzatii de arsura.
Situatiile speciale
In timpul ciclului menstrual, nu uitati sa schimbati regulat absorbantele si tampoanele la un interval de 4 ore. Schimbati de asemenea si protej-slipurile de cum observati ca s-au umezit, daca nu acestea vor favoriza dezvoltarea bacteriilor. Raportul sexual nu este indicat pe perioada menstruatiei, deoarece mediul este mai sensibil la infectii.
In timpul raportului sexual, ambii parteneri trebuie sa aiba mainile curate pentru a nu face schimb de microbi. Dupa raportul sexual se recomanda spalarea cu apa sau cu produse adaptate, dar si urinarea pentru a evita ca bacteriile sa urce spre uretra.
Alte articole despre