Sinuzita: de ce este periculoasa si ce complicatii grave poate avea

Sinuzita: de ce este periculoasa si ce complicatii grave poate avea
  calendar_month        
Sinuzita poate fi de multe ori o infectie a sinusurilor ce necesita un tratament minim, dar cand ignori semnele de alarma, poti descoperi ca suferi de complicatii periculoase. Afla care sunt cele mai des intalnite complicatii grave ale sinuzitei.

In forma sa acuta, sinuzita ingreuneaza puternic respiratia, lucru periculos atunci cand suferi si de alte probleme respiratorii, in special de astm.


Fara tratamentul corect, sinuzita poate deveni cronica, moment in care riscurile unor complicatii cresc si mai mult.

Riscurile asociate sinuzitei netratate

Sinuzita apare in cele mai multe cazuri dupa o raceala. Alti factori de risc includ infectiile bacteriene, ciupercile sau alergiile. Daca boala nu a disparut dupa 3 luni sau daca revine in mod regulat, diagnosticul este de sinuzita cronica, iar riscul complicatiilor este mai mare.

Infectia ce a debutat in sinusuri se poate raspandi rapid la nivelul craniului, dar si in intregul organism in absenta tratamentului corect.

Meningita si alte infectii cerebrale

Una dintre cele mai grave complicatii ale sinuzitei poate fi meningita. Riscul de extinderii a infectiei la nivelul creierului, fie prin oase, fie prin sange, este mai mare in cazul sinuzitei frontale. Daca nu este depistata la timp, infectia la nivelul creierului poate cauza leziuni cerebrale si chiar moartea.

Infectie a orbitei oculare si probleme de vedere

Infectiile orbitei oculare ce pot deriva din sinuzita sunt deosebit de grave. In unele cazuri, poate fi afectat nervul optic, lucru cauzeaza o scadere a calitatii vederii, temporara sau permanenta sau chiar orbire. Pot fi afectati si muschii ce controleaza miscarile globului ocular si ale pleoapei ochiului afectat.

Osteomielita, infectia oaselor craniene

Cand sinuzita se agraveaza si nu obtii tratamentul necesar, infectia se poate raspandi chiar la oasele craniului. Osteomielita apare de obicei la oasele fruntii, iar simptomele asociate sunt migrene tot mai puternice, febra ridicata si o inflamare palpabila a oaselor.

Cheaguri de sange sau anevrisme

Aparitia cheagurilor de sange la nivelul craniului, cauzate de sinuzita, este un al risc grav, dar aceasta situatie este intalnita mai rar. Cheagurile de sange pot provoca anevrisme la nivelul creierului sau un atac cerebral ce iti poate pune viata in pericol.

Polipi nazali

Sinuzita apare mai des la cei ce sufera deja de polipi nazali, insa acestia pot aparea si ca o complicatie a bolii, ce ingreuneaza si mai multe respiratia. In unele cazuri grave, obstructia polipilor in caile respiratorii poate chiar duce la pierderea mirosului, iar riscul pierderii permanente a acestui simt creste pentru cei ce sufera de sinuzita cronica.

Tratamentul corect pentru sinuzita

Cele mai usoare forme de sinuzita necesita un tratament simplu, dar medicul poate recomanda si un tratament cu antibiotice pentru eliminarea cat mai rapida a infectiei bacteriene ce se poate raspandi.

Tratamentul cu antibiotice este important mai ales la prima aparitie a simptomelor, pentru a impiedica instalarea sinuzitei cronice, boala ale carei complicatii sunt mai periculoase decat in cazul formei acute.

Autor: Iulia Anghel

Recomandari