Sinuzita pe intelesul tuturor
![Sinuzita pe intelesul tuturor](https://imgs.ele.ro/www/800/1/1880.jpg)
history_edu ele.ro calendar_month 19 Ian 2011, 09:00
Ai dureri in frunte, intre ochi sau te dor dintii? Iti simti fata grea, nasul e infundat? Acestea sunt simptomele clasice ale sinuzitei, o afectiune foarte incomoda si care nu se da dusa usor.
Sinusurile - spatii goale din cap, pe unde circula aerul
Sinusurile sunt spatii din cap captusite cu membrane mucoase, pe unde aerul circula liber. Ai 4 seturi de sinusuri nazale:
2 sinusuri frontale pe frunte, deasupra ochilor
2 sinusuri maxilare, cate unul in fiecare obraz
sinusurile etmoide - un stup de 18-22 cavitati in spatele nasului
sinusurile sfenoide - in spatele nasului si in creier.
Sinusurile sunt ca si amprentele: diferite de la o persoana la alta.
Ce este sinuzita?
Mucusul se misca prin membranele sinusurilor cu ajutorul cililor, cautand iesirea. Toate cavitatile sinusale au iesire la nas pentru a permite circulatia libera a aerului si mucusului. Infectiile sau alergiile determina inflamarea si inrosirea mucoaselor sinusale, lucru care se numeste sinuzita.
La inceput doar o raceala
Sinuzita incepe de obicei cu o raceala sau o alergie, care nu se opreste aici, deoarece acesti factori determina inflamarea sinusurilor.
Simptomele sinuzitei
Majoritatea oamenilor au nasul infundat si simt durere sau presiune in multiple locatii de pe fata sau la nivelul dintilor. In general se observa si secretii nazale galbene, verzi sau limpezi. Alte simptome pot include: oboseala, scaderea simtului mirosului si/sau gustului, dureri de gat, tuse, respiratie urat mirositoare, dureri de cap, dureri la aplecarea in fata, febra.
Sinuzita cronica
Inflamarea cavitatilor sinusale care dureaza mai mult de 3 luni se numeste sinuzita cronica. Ea afecteaza milioane de oameni si inca nu se cunoaste cauza sa exacta: anatomia capului, alergiile, polipii, deficientele imune, bacteriile sau bolile dentare pot fi cauze posibile ale sinuzitei cronice.
Tratarea sinuzitei alergice
Simptomele sinuzitei sunt ameliorate prin irigarea sinusurilor cu solutie salina. Antihistaminicele sunt de asemenea de ajutor, mai ales contra simptomelor precum stranutul sau secretiile nazale.
Cand sa mergi la doctor
In 80% din cazuri, mucusul galben sau verde inseamna infectie bacteriana. Chiar si in acest caz, sinuzita bacteriana se vindeca de la sine in aproximativ 7-14 zile - fara tratament cu antibiotice. Dar daca te simti din ce in ce mai rau, iar simptomele se agraveaza sau faci febra, e timpul sa mergi la doctor.
Complicatiile sinuzitei
Doar un os separa sinusurile de creier. Daca infectia trece din sinusuri in os, ea poate infecta membrana creierului - rezultand meningita - sau chiar creierul insusi. Ambele probleme ameninta viata. De asemenea, sinuzita se poate raspandi la orbita, ducand la orbire. Aceste complicatii sunt insa rare. Complicatiile mai usoare ale sinuzitei sunt astmul si pierderea mirosului sau gustului.
Prevenirea sinuzitei
Pentru a preveni sinuzita, poti incerca sa aplici masurile urmatoare:
Mentine umiditatea sinusurilor - fa-ti des irigatii cu solutie salina.
Evita aerul foarte uscat din interior.
Evita expunerea la agenti iritanti, cum ar fi fumul de tigara sau mirosurile puternice.
Autor: Nuage
Alte articole despre