Solarul este cancerigen!
history_edu ele.ro calendar_month 13 Aug 2009, 23:06
Este oficial: solarul este cancerigen. Aparatele pentru bronzare artificiala ce folosesc ultraviolete sunt mult mai periculoase decat s-a crezut initial, expertii internationali descoperind faptul ca bronzatul la solar poate creste cu 75% riscul aparitiei cancerului, mai ales daca sunt folosite de copii sau adulti tineri.
Stim deja ca si mersul la plaja este considerat ca fiind extrem de periculos, diferenta consta insa in faptul ca 20 de minute petrecute in cabina de bronzat echivaleaza cu o intreaga zi la plaja. Si mai este un factor de luat in considerare: ultravioletele folosite de solare sunt de 15 ori mai intense decat cele ale soarelui de la orele pranzului, in zona mediteraneana.
Acesta este si motivul pentru care, in ultima perioada, cancerul de piele a devenit printre cele mai frecvente forme de cancer. Aproape 90% din aceste cazuri sunt legate direct de expunerea la radiatiile ultraviolete. Riscul este cu atat mai mare in cazul persoanelor care abuzeaza.
Solarul provoaca dependenta!
Greu de crezut, dar odata cu solarele a aparut si dependenta de acestea. Persoanele care merg la astfel de sedinte pentru a-si bronza pielea incep sa isi doreasca un ten din ce in ce mai masliniu si devin dependente de solar. Pentru aceste persoane, riscul de a face cancer de piele este cu mult mai ridicat. Chiar daca efectele nu se vad imediat, acestea sunt cumulative si in timp se vor putea observa.
Pe langa riscul de cancer, expunerea repetata la razele ultraviolete provoaca uscarea rapida si exagerata a pielii, iar in timp, imbatranirea prematura a tenului. La aeleasi efecte nocive este supus si parul.
Legislatie impotriva solarului
Statele Unite si unele tari europene au restrictionat deja accesul minorilor in saloanele de bronzat , interzicandu-le complet sau necesitand acordul medicului sau al parintilor.
In Australia, copiilor le este interzis complet sa foloseasca solarul, iar producatorii aparatelor sunt obligati sa avertizeze utilizatorii asupra eventualitatii aparitiei unor probleme de sanatate, precum cancerul de piele. Decizia autoritatilor australiene a survenit in urma decesului in 2007 al Clarei Oliver, o tanara de 26 de ani care a pierdut lupta cu cancerul de piele provocat de sedintele repetate la solar.
Acum banuielile au deveit certitudine: bronzatul la solar cauzeaza cancer. Din pacate, la fel ca si in cazul tutunului, argumentele sunt alarmante, cunoscute, dar ignorate.
Alte articole despre