Statul pe scaun iti scurteaza viata!

Statul pe scaun iti scurteaza viata!
  calendar_month        
Petreci patru sau mai multe ore pe zi asezata pe scaun in fata unui ecran? Cunosti pe cineva care nu face asta?

Din pacate, cercetatorii spun ca timpul petrecut in fata ecranului televizorului sau computerului iti scurteaza viata.

Potrivit unui nou studiu, oamenii care petrec mai mult de 4 ore in fata ecranului au un risc de infarct mai mare cu 113%! De asemenea, riscul de moarte prin orice cauza creste cu 50%, indiferent de numarul de ore petrecute in sala de gimnastica.

Asadar, exercitiile zilnice nu compenseaza raul facut prin petrecerea unui timp atat de lung pe scaun, in fata unui ecran.

Statul pe scaun nu numai ca nu arde calorii, dar reduce si nivelul de lipoprotein-lipaza, o enzima vitala pentru transformarea grasimii din sange in energie - si distruge metabolismul glucozei.

Studiul s-a concentrat asupra statului pe scaun recreational, desi multi oameni in ziua de azi lucreaza 8 ore minimum in fata calculatorului. Studiul nu spune nimic despre posibilitatea minimizarii riscului daca se citeste o carte in locul privirii ecranului!

El ne-a aratat totusi ca oamenii nu sunt facuti pentru a sta in fata unui ecran pe perioade mari de timp si ca cei care fac asta pot suferi consecinte serioase.

In primul rand, numarul de calorii arse in timp ce stam este extrem de scazut, iar cei care stau jos perioade mari de timp sunt predispusi la obezitate.

Chiar si cele 30 minute de mers zilnic, recomandate de medici, nu sunt de ajuns pentru a anula efectele negative ale unui job de birou.

Reducerea activitatii lipoprotein-lipazei duce la circularea in sange a unei concentratii mai mari de trigliceride, ceea ce explica legatura dintre stilul de viata inactiv si bolile cardiovasculare.

Impiedicarea metabolismului glucozei, un alt efect al lipsei de miscare, ii predispune pe oamenii sedentari la riscul de a face diabet zaharat.

Lista efectelor negative ale sedentarismului este doar la inceput, caci studiile vor continua sa scoata la iveala si altele in anii urmatori.
Dar daca totusi ai un astfel de job care te impiedica sa faci miscare, cum te poti proteja? In primul rand evita sa mananci in timp ce te preocupa alte lucruri, foloseste-ti pauza de masa pentru a te plimba, pedaleaza la o bicicleta (daca lucrezi de acasa) sau incordeaza-ti periodic muschii.


Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right