Tatuajele permanente: fereste-te de infectiile pielii!

Tatuajele permanente: fereste-te de infectiile pielii!
  calendar_month        
Tatuajele permanente au devenit in prezent mai populare ca niciodata. Statisticile arata ca 1 din 5 adulti aleg un astfel de "accesoriu", ceea ce a condus la aparitia unor probleme de sanatate diverse. Cerneala folosita pentru crearea tatuajelor poate sa contina bacterii cauzatoare de infectii ale pielii, iar toxicitatea acesteia predispune organismul la afectiuni pe termen lung.

Te gandesti si tu sa iesi din anonimat cu un tatuaj permanent ?

Atunci ai grija sa iei in considerare pericolele asociate cu aceasta procedura si fereste-te de infectiile pielii si de celelalte consecinte nefaste pentru sanatate. Iata care sunt semnalele de alarma trase de autoritati!

Cerneala pentru tatuaje, sursa de infectie

In general, saloanele care ofera serviciul tatuajelor permanente sunt bine intretinute si folosesc instrumente sterilizate, altfel nu ar mai functiona dupa primul control sanitar periodic. Cu toate acestea, te poti alege cu o infectie periculoasa din cerneala care iti este imprimata adanc in straturile pielii, daca aceasta a fost contaminata cu o bacterie.

Un studiu american recent a decoperit 19 tipuri de infectii in randul persoanelor care si-au facut un tatuaj, din cauza faptului ca cerneala a fost refolosita si amestecata dupa utilizari anterioare. Dupa ce evaluarea a fost extinsa la nivelul intregii natiuni, s-au descoperit alte 32 tipuri de eruptii cutanate suspecte, cauzate de 4 marci de cerneala pentru tatuaje. Medicii dermatologi au analizat in laborator mostrele prelevate de la pacienti, iar rezultatele sunt ingrijoratoare.

Infectiile au la baza bacilii acido-rezistenti reuniti in genul Mycobacterium, cu subspecii de germeni care provoaca tuberculoza sau lepra. Aceste bacterii supravietuiesc perfect in medii umede, iar odata patrunse in straturile inferioare ale pielii (prin tatuare), inving mecanismele de aparare ale corpului si sunt foarte rezistente la antibiotice.

Dupa investigatii extinse, autoritatile au descoperit ca cerneala gri, folosita pentru crearea umbrelor, are cel mai mare grad de contaminare (deoarece este amestecata cel mai des cu apa si alte substante care ar putea fi nesterile).

Si mai alarmant este faptul ca cerneala este vanduta clientilor fara sa ii fie testata puritatea sau gradul de siguranta pentru uzul specific in tatuare. Anul trecut, cercetatorii din Danemarca au analizat 58 de sticle de cerneala pentru tatuaje, comercializata pe internet catre mai multe state ale lumii. 10% din recipientele nedesfacute au fost depistate cu bacterii in continut.

Cerneala pentru tatuaje si toxicitatea

Administratia americana pentru alimente si medicamente (FDA) au identificat si un nivel toxic ridicat in randul substantelor chimice folosite la cerneala pentru tatuat.

Studii recente releva faptul ca vopseaua este plina de ftalati, hidrocarburi si metale care ar putea avea efect cancerige. O chimicala numita benzoapirena, folosita la producerea de cerneala neagra, este una dintre principalele cauze ale cancerului de piele. Metalele precum plumb, cadmiu, nichel sau titan pot declansa boli sau alergii.

Sfaturi pentru tatuarea permanenta

Cea mai buna cale de a evita consecintele negative ale tatuarii permanente este sa te interesezi asupra conditiilor sterile oferite de salon si sa chestionezi personalul la care apelezi asupra naturii vopselurilor folosite, compozitia lor, apa folosita la diluare si numarul de reutilizari a materialelor.Orice iritatie suspecta necesita un consult dermatologic urgent!

Autor: Adelina Dobrin

Recomandari

Newsletter Ele.ro

prima zi
  • person

    "carpe diem."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right