Te doare? Razi ca sa-ti treaca!

Te doare? Razi ca sa-ti treaca!
  calendar_month        
Vestea ca tot mai multe analgezice banale se vor elibera exclusiv cu o reteta de la medicul tau nu trebuie sa te afecteze deloc, pentru ca cercetatorii au descoperit un remediu fara eticheta de pret.

Daca te doare capul , maseaua sau orice alta parte anatomica, razi si disconfortul va disparea ca prin minune.


Un ras copios nu doar ca iti readuce buna dispozitie, ci combate propriu-zis durerea, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea Oxford.

Trebuie sa ai in vedere ca doar rasul autentic, declansator al endorfinelor, are cu adevarat efect in acest sens, nu doar o chicoteala semi-impusa de dragul circumstantelor.

Profesorul Robin Dunbar, unul dintre cei mai mari biologi evolutionisti din Marea Britanie, a inregistrat intensitatea rasetelor produse de participantii la cercetare in timp ce vizionau atat inregistrari video foarte comice la televizor, cat si videoclipuri factuale sau dramatice, urmand ca nivelurile sa fie comparate in final.

Dunbar a evaluat apoi toleranta fata de durere a subiectilor cu ajutorul unor teste de masurare a rezistentei acestora.

Voluntarii au fost nevoiti sa indure obiecte congelate lipite de brat si sa isi mentina cat mai mult timp corpul intr-o pozitie incomoda.

Rezultatele finale au aratat ca subiectii care au urmarit in prealabil inregistrari foarte comice, au manifestat ulterior cea mai mare rezistenta in fata durerii.

Doar hohotele adevarate functioneaza

Hohotele de ras s-au dovedit a fi cele cu adevarat eficace, desi starea de buna dispozitie si relaxare a fost indusa voluntarilor si de clipurile despre natura.

Explicatia? Rasul consuma energie si oboseste organismul, ceea ce determina o secretie bogata de endorfine (hormonii fericii) ca parte a mecanismului de control al durerii pe care corpul il detine.

Explozia endorfinelor este de asemenea un factor care ne ajuta sa relationam cu ceilalti si sa dezvoltam legaturi umane, ceea ce explica de altfel rolul esential pe care rasul il are pentru viata noastra sociala.

Cum iti dai seama ca razi "autentic"?

Cateodata, din pricina caracterului spontan al rasului, ni se pare dificil sa ne dam seama in ce proportie a fost acesta autentic sau nu.

Profesorul Dunbar scoate in evidenta faptul ca un ras cu abilitati terapeutice veritabile trebuie sa vina din inima si sa fie aproape imposibil de controlat, in care expiri des si reusesti cu dificultate sa mai si inspiri aer in proces.

Beneficiile unui ras copios

Studii anterioare au mai atribuit rasului trasaturi benefice pentru sanatate, ajutand la buna functionare a inimii, imbunatatind circulatia sanguina la fel de mult ca sportul sau precum medicamentele pentru reducerea nivelului de colesterol din sange.

Rasul cu pofta topeste kilogramele in plus! O ora de amuzament copios pe zi poate arde tot atatea calorii precum o jumatate de ora de fitness.

Calitatile rasului nu se opresc aici: activarea celor minum 15 muschi faciali razand iti face chipul sa ramana suplu si pielea stralucitoare.

Pana si simpla asteptare a unui lucru amuzant se reflecta in starea ta de sanatate. O repriza de ras in hohote pana la izbucnirea lacrimilor face minuni pentru dispozitia ta psihica si iti intareste considerabil sistemul imunitar, efectul persistand pana la 24 de ore.

Autor: Adelina Dobrin
Recomandari