Te mananca pielea?

Te mananca pielea?
  calendar_month        
De la neplacerile pasagere la bolile cronice, probleme pielii sunt diverse. Ele se transforma uneori in cosmar, atat din cauza mancarimilor cat si prin jena sociala pe care o declanseaza. Astazi, ele se pot identifica si trata mai bine.

Urticaria

Aceasta problema atinge o persoana din cinci, si mai adesea femeile.

Simptome
Pe piele apar protuberante edematoase imediat dupa contactul cu o substanta sau dupa ingerarea unei substante. Dimensiunea lor variaza de la un simplu punct pana la cativa centimetri. Eruptiile sunt rosii la inceput, transformandu-se apoi in alb.

Durata lor nu este mare: cateva ore, si nu lasa cicatrici. Edemul se poate propaga la mucoase, devenind grav daca atinge laringele.

Cauze
Eliberarea unei substante chimice, histamina, provoaca dilatarea capilarelor (micile vase ale pielii). Permeabile, peretii lor se umplu cu un ser care umfla tesuturile. Acest fenomen urmeaza dupa ingerarea unui aliment, a unui medicament, dupa intepatura unei insecte sau dupa contactul cu o urzica.

Cum se ingrijeste?
Odata identificate elementele declansatoare, se prescriu antihistaminice.

Sfaturi
Noteaza tot ce mananci, inclusiv suplimentele alimentare. Fa teste de sensibilizare pe alimentele consumate cel mai des ca sa poti determina cu exactitate ce nu-ti face bine.

Dermita seboreica



Aceasta boala, frecventa dar nu foarte severa, este mai activa la varsta de 20-30 de ani, si este mai des intalnita la barbati decat la femei.

Simptome

Pe pielea capului apare matreata . Pe fata (in pliurile narilor, in sprancene si dupa urechi) si, mai rar, in partile cu pilozitate ale corpului, apar placi rosii si scuamoase care mananca.

Cauze
Adesea, aparitia dermitei este pusa pe seama seboreei deoarece zonele atinse sunt prevazute cu glande sebacee. La unele persoane s-a observat proliferarea drojdiei Pityrosporum ovale, careia ii place sa traiasca acolo unde exista mult sebum. Stresul si oboseala constituie factori agravanti.

Cum se ingrijeste?
Problema se rezolva prin tratament cu dermo-corticoizi si prin adoptarea unor masuri simple de igiena.

Sfaturi
Nu utiliza prea des sapunul si samponul, acestea agreseaza pielea . Foloseste produse anti-fungice (sampoane sau creme care actioneaza contra ciupercilor in regiunile grase ale pielii). Evita expunerea prelungita la soare. Foloseste cosmetice pentru piele sensibila.

Si daca e capul de vina?

Pielea este in acelasi timp captoare, bariera si unealta de comunicare: de aceea unele afectiuni cutanate pot fi de origine psihica. Atunci cand problemele nu se vindeca sub efectul medicamentelor sau ele revin periodic, poti sa incerci si sa mergi la un psiholog sau sa faci terapie comportamentala sau cure termale, sau sa recurgi la alte tehnici de lupta anti-stres: relaxare, yoga, hipnoza.

Acestea sunt abordari care dau adesea rezultate bune, astfel incat sa ne simtim bine in propria piele .

Recomandari