Testari gratuite de astm in acest weekend in Parcul Tineretului
history_edu ele.ro calendar_month 11 Mai 2011, 17:01
Sambata si duminica, intre orele 9.00 si 18.00, Societatea Romana de Pneumologie efectueaza testari gratuite pentru depistarea astmului (spirometrii).
Evenimentul face parte din campania nationala de testare si educare, organizata in perioada 2-15 mai de Societatea Romana de Pneumologie cu spirijinul AstraZeneca, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.
Campania se numeste "Tu poti avea astm. Astmul nu te are pe tine. Astmul poate fi controlat!" si isi propune sa ii invete pe bolnavii de astm sa isi tina boala sub control.
"Testarea din acest weekend se numeste spirometrie, nu doare, nu dureaza mult, nu necesita efort, iar rezultatul ei se da pe loc" spune Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Pentru informatii suplimentare accesati site-ul campaniei www.invingeastmul.ro.
"Este un site diferit de tot ce am realizat pana acum, pentru ca, pe langa informatiile despre boala, ii oferim pacientului si posibilitatea de a se autoevalua, de a afla singur cat de bine ii merge cu tratamentul pe care il urmeaza sau, altfel spus, cat de bine este controlat astmul lui. Si, cel mai important, printr-o aplicatie simpla, ii oferim oricarui pacient interesat sa mearga pentru o consultatie la un medic pneumolog, posibilitatea sa localizeze cel mai apropiat cabinet de pneumologie si sa intre in legatura cu medicul respectiv", continua Prof. Dr. Florin Mihaltan.
O persoana cu astm controlat este o persoana care:
Prezinta simptome minime (sau chiar niciun simptom).
Nu se trezeste noaptea din cauza simptomelor.
Nu foloseste deloc (sau foloseste foarte rar) medicatia de salvare.
Poate sa faca efort fizic ca si o persoana obisnuita, fara limitari ale activitatilor fizice.
Are functia pulmonara normala (sau aproape normala) (masurata prin probe specifice).
Nu are crize de astm (sau sunt foarte rare).
Ce este astmul?
Astmul este o boala cronica de plamani caracterizata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si tuse. In timpul unei respiratii normale, aerul circula liber in si afara din plamani. Atunci cand astmul nu este sub control, caile respiratorii sunt ingrosate, umflate si inflamate si sunt mult mai sensibile la schimbarile de mediu. Asa se produce o criza de astm. In timpul crizei de astm, mucoasa cailor respiratorii se ingusteaza, muschii din jurului acesteia se contracta, iar mucusul blocheaza caile respiratorii din plamani, ceea ce face respiratia tot mai dificila.
Simptomele astmului variaza de la ora la ora, de la zi la zi, de la saptamana la saptamana, de la luna la luna. Adesea, se agraveaza in timpul noptii si in primele ore ale diminetii. Severitatea astmului variaza, de asemenea, de la individ la individ.
Ce cauzeaza astmul?
Cauzele astmului nu sunt inca bine intelese si cresterea vertiginoasa a prevalentei acestei boli, peste tot in lume, constituie unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei moderne. In anii 90, oamenii de stiinta credeau ca poluarea cauzata de motoarele diesel si de alti factori ar putea fi cauza epidemiei de astm. Astazi, ei considera aceasta problema ca fiind mult mai complexa. Multi cercetatori examineaza rolul factorilor genetici si al felului in care sistemul imunitar uman se dezvolta in primii ani de viata in prevalenta astmului.
Alte articole despre