Teste medicale recomandate cu rol preventiv

Teste medicale recomandate cu rol preventiv
  calendar_month        
Exista cateva teste medicale care au rol preventiv si sunt recomandate de catre medici fie in cazul in care exista in familie cazuri care prezinta respectiva boala, fie in cazul in care pacientul are varsta la care pot aparea aceste afectiuni.

Este bine sa tinem cont de sfatul medicului intrucat aceste teste ne pot elimina grijile inutile in cazul in care ies negative sau ne pot usura situatia depistand boala in faza incipienta in cazul in care ele ies pozitive.

Tensiunea - Este indicat sa iti verifici tensiunea o data la 2 ani inca de la varsta de 18 ani.

Testul Papanicolau - Este indicat sa fie facut o data pe an sau cel mult o data la trei ani daca ai mai mult de 21 de ani si daca esti activa sexual. Doctorul tau ginecolog va stabili frecventa cu care este bine sa faci acest test in functie de rezultatele anterioare.

Alte teste pentru boli cu transmitere sexuala - Este indicat sa iti faci un test pentru Clamidia daca ai 25 de ani sau mai putin si esti activa sexual. Daca ai peste 25 de ani, medicul tau ginecolog te va sfatui ce alte teste pentru boli cu transmitere sexuala e bine sa efectuezi anual.

Teste dermatologice - Este indicat sa iti faci un test dermatologic anual daca exista un istoric in familie cu boli de piele, iar daca ai alunite atipice pe corp sau daca ai mai mult de 50 de alunite e bine sa faci un astfel de test o data la 2 ani.

Testul oftalmologic - Este indicat sa fie facut annual, iar daca deja aveti dioptrii, controlul va fi facut o data la 6 luni pentru confirmarea dioptriilor sau, in functie de caz, scaderea sau marirea numarului.

Mamografia - Este indicat sa iti faci o mamografie in fiecare an odata ce ai implinit varsta de 40 de ani. Daca exista in istoricul familiei cazuri de cancer la san e bine sa incepi sa faci acest test anual mult mai devreme de a implini acesta varsta.

Colesterolul - Este indicat sa iti verifici indicele colesterolului regulat o data la 6 luni sau la 1 an incepand cu varsta de 45 de ani. Daca exista factori de risc, e bine sa incepi
sa il verifici regulat inca de la varsta de 20 de ani. Prin factori de risc se intelege: daca esti fumatoare, daca ai diabet sau exista in familia ta diabetici sau persoane cu probleme cardiace.

Testul glicemic - Este indicat sa fie facut daca ai tensiunea mare, indicele colesterolului ridicat sau daca ai vreun bolnav de diabet in familie. Chiar daca nu prezinti acesti factori de risc, incepand cu varsta de 45 de ani este indicat sa iti faci acest test o data la 3 ani.

Test pentru depistarea cancerului la colon - Este indicat sa se faca la varsta de 50 de ani, insa daca exista in istoricul familiei vreun caz de cancer la colon e bine sa fie facut mult mai devreme, inca din tinerete.

Densitatea oaselor - Este indicat ca toate femeile sub 65 de ani sa faca o data acest test, insa este imperios necesar ca acesta sa fie facut de catre femeile trecute de varsta menopauzei.

Recomandari