Tipuri de afectiuni gingivale si tratamentele recomandate

Tipuri de afectiuni gingivale si tratamentele recomandate
  calendar_month        
Afectiunile gingivo-parodontale sunt cauzate de placa bacteriana, pelicula de bacterii care se formeaza pe suprafata dintilor si care daca nu este indepartata, se acumuleaza atat supra si subgingival, cat si in spatiile interdentare, declansand procese inflamatorii gingivale.

Exista stadii diferite ale afectiunilor gingivale:

Primul stadiu al afectiunilor gingivale este gingivita, procesul inflamator al gingiilor. Gingivita se manifesta prin sangerari care pot sa apara mai ales in timpul periajului dentar, dar si atunci cand folosesti ata dentara sau in timpul mesei. Daca nu este tratata, gingivita poate evolua inspre parodontita cronica.


Parodontita cronica are doua stadii: parodontita cronica superficiala si parodontita cronica profunda. In primul stadiu, procesul inflamator penetreaza gingia, iar sangerarile se agraveaza, astfel incat poti observa prezenta unei cantitati din ce in ce mai mari de sange la periaj. Uneori, tesutul gingival incepe sa se retraga.

76940.jpg


Parodontita cronica profunda este cauzata de prezenta continua a bacteriilor ce determina progresia procesului inflamator inspre radacinile dentare, asociata cu distrugerea ireversibila a structurilor ce fixau dintii in oasele maxilare. Gingiile sunt rosii si sangereaza spontan, tesutul gingival se retrage iar dintii se misca in alveola.

Ce tratamente sunt recomandate?

Pentru a preveni afectiunile gingivale, este foarte important sa-ti asiguri o igiena orala zilnica riguroasa si sa faci un control periodic la medicul dentist, o data la sase luni. Se recomanda utilizarea unei game de produse special creata pentru ingrijirea zilnica a persoanelor cu probleme gingivale, asa cum este gama parodontax®


In cazul persoanelor cu afectiuni gingivale, medicul dentist poate recomanda utilizarea unei ape de gura cu continut de clorhexidina, ingredient antibacterian eficient impotriva sangerarilor, iritatiilor si inflamatiilor gingivale.

52647.jpg


De asemenea, medicul dentist poate indica efectuarea unui detartraj, procedura prin care se indeparteaza tartrul care s-a acumulat supragingival si subgingival.

In cazul in care suferi de parodontita intr-un stadiu mai avansat, Dr. Cinel Malita iti spune ce este de facut: "In cazul in care parodontita de care suferiti este mai avansata, este posibil ca pungile parodontale care se formeaza prin extinderea inflamatiei catre tesuturile parodontale profunde sa fie mult prea adanci pentru a putea fi curatate doar prin detartraj. In acest caz, poate fi necesara o interventie chirugicala specifica, ce poate fi efectuata doar de catre un specialist in tratarea afectiunilor parodontale intrucat consta in proceduri chirurgicale complexe."

Daca nu vrei sa ajungi in situatia in care este nevoie sa apelezi la interventii chirurgicale complexe, trebuie sa ai grija de igiena orala zilnica si sa apelezi la medicul dentist inca de la primele semnale primite, sangerarile gingivale sau chiar retractia tesutului gingival. Tratata corect, gingivita este o boala reversibila, insa netratata, pe termen lung, conform statisticilor de ultima ora, gingivita poate evolua catre parodontita, ceea ce poate duce la pierderea mai multor dinti decat cariile dentare.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

before love
  • person

    "orice va fii de acum inainte...viata va fii tot simpla si mishto:)"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Sneakers dama Scott Bej
Shop Ele.rochevron_right