Totul despre ochelarii de soare

Totul despre ochelarii de soare
  calendar_month        
Preturi exagerate, calitati uneori ambigue, lentile prea putin controlate. Iata adevarul despre piata deosebit de infloritoare a ochelarilor de soare si problemele acesteia.

Cataracta, degenerescenta maculara: un simplu argument de marketing?

Marketingul in acest domeniu se bazeaza pe ambiguitatea protectiei oculare. Daca ochelarii de soare ne protejeaza la orice varsta impotriva cheratitelor si a arsurilor oculare, purtarea lor dupa varsta de 50 de ani nu ne mai protejeaza nici de cataracta, nici de degenerescenta maculara.

Cu cat cristalinul imbatraneste mai mult, cu atat soarele ne orbeste mai tare. De aceea companiile producatoare profita pentru a-si face cunoscute marcile persoanelor trecute de 50 de ani, deoarece cei tineri nu prea au nevoie de ei, caci cristalinul lor e in perfecta stare.

Preturi uneori exagerate!

Trebuie sa-ti iei ochelari scumpi ca sa fii corect protejata? Nu neaparat! Pretul ridicat iti permite sa beneficiezi mai ales de un confort sporit si de o estetica mai buna.

E inutil sa dai sute de euro pentru ochelari de marca in speranta unei protectii de top. Atentie: ochelarii care inconjoara mult ochiul sunt foarte scumpi si nu sunt mereu necesari. Ei sunt recomandati mai ales pentru sporturile extreme.



Marcile nu protejeaza mai bine!

Marcile internationale nu-ti garanteaza o protectie mai buna. Ele nu aduc nimic in plus sau in minus din punct de vedere vizual fata de marcile mai putin cunoscute. Singurul argument al lor este ca arata mai bine si sunt, poate mai durabile.

De unde-i cumparam?

Magazinele de optica, de sport sau din piata si supermagazine? De unde sa ne cumparam cu toata increderea ochelarii de soare?

Opticienii sunt informati si sunt singurii care iti pot propune ochelari de soare pentru corectia oculara. Ei au insa tendinta sa orienteze clientul spre produsele de top, mai scumpe.

La magazinele de sport vom gasi indrumare pentru ochelarii de protectie solara, unde gasim si marfa mai ieftina. Singura problema e ca vanzatorii nu prea stiu ce sa recomande.

In ceea ce priveste ochelarii cumparati din piata sau din supermagazine, acestia sunt intr-adevar mai ieftini, dar nu respecta mereu normele europene.

Ce norme trebuie sa respecte ochelarii de soare?

Ochelarii de soare vanduti in Europa trebuie sa respecte doua norme obligatorii. Una, marcarea cu "CE" (Comunitatea Europeana), in vigoare din 1995, care trebuie sa fie inscrisa pe ochelari sau pe ambalajul lor in mod lizibil.

Doi, trebuie sa existe un bilet de informare pe care sa se mentioneze puterea filtranta a lentilei (categorii de la 1 la 4), si ,facultativ, rezistenta lor (casant sau nu).

La magazinele de optica, si doar aici, ochelarii de soare trebuie sa poarte obligatoriu mentiunea "100% UV", adica sa ofere protectie totala contra razelor ultraviolete.

Recomandari