Tuberculoza, o amenintare reala. Doua cazuri de TBC recente starnesc panica!

Tuberculoza, o amenintare reala. Doua cazuri de TBC recente starnesc panica!
  calendar_month        
Doua cazuri de tuberculoza recente din Targoviste starnesc panica in Romania, dupa ce doua eleve de liceu din oras s-au imbolnavit, iar institutiile in care ele invata au intrat in carantina. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, spune ca TBC-ul este o amenintare reala, care trebuie sa fie luata in considerare.

Tuberculoza este o boala contagioasa, prea putin prevenita in Romania, care a devenit in secolul al XVII-lea o problema de proportii epidemica in Europa. Chiar daca bacilul tuberculozezi nu mai este letal in prezent sub administrarea tratamentului, el reprezinta un real pericol toti oamenii care isi desfasoara activitatea in colectivitati. Afla cum se manifesta tuberculoza si cum o poti preveni!

Tuberculoza anului 2012, in Romania

Ministerul Sanatatii a intrat in alerta dupa ce doua eleve din Targoviste au fost diagnosticate cu tuberculoza, o afectiune periculoasa si cu grad inalt de contaminare. Tinerele s-au prezentat la cabinetele medicale ale liceelor cu tuse, stare accentuata de oboseala si febra, ca apoi sa afle ca sufera de TBC.

Colegiul National "Ienachita Vacarescu" si Colegiul National "Constantin Carabella" au intrat in carantina, dupa dezinfectia claselor in care invata elevele. In prezent, toate persoanele din institutiile de invatamant se afla sub observatie, atat profesorii si elevii, cat si parintii.

Subsecretarul de stat Raed Arafat spune ca Romania anului 2012 nu este pregatita pentru o sumbra epidemie de tuberculoza, desi este o problema reala, care trebuie sa fie luata in considerare. Arafat considera ca sunt necesare mai multe masuri pentru limitarea bolii, de aceea Ministerul Sanatatii deruleaza si un program de tratamente diferentiate pentru tuberculoza rezistenta la terapia standard.

Simptomele tuberculozei

Tuberculoza este provocata de bacilul Koch, denumit stiintific Mycobacterium tuberculosis. Boala afecteaza de obicei plamanii, insa se poate extinde si catre alte parti ale organismului. Persoanele pot fi infectate cu bacteria Koch, fara ca boala sa se manifeste pe toata durata vietii, iar contaminarea are loc prin inhalarea microorganismelor din picaturile eliminate de bolnavii de TBC.

In general, simptomele tuberculozei apar dupa 4-12 saptamani de la infectare, iar bolnavul ramane contagios mai multe saptamani dupa inceperea tratamentului. Primele manifestari ale bolii TBC sunt:

oboseala acuta
tuse persistenta (pana la 21 de zile consecutive)
stari de ameteala si transpiratie abundenta (mai ales noaptea)
lipsa apetitului
dureri de cap
expectoratii cu sange
durere in piept
pierdere in greutate

Persoanele cu sistem imunitar slabit sunt predispuse contactarii altor boli sau agravarii celor existente. Pacientii de varsta frageda pot suferi tulburari de crestere (retard staturo-ponderal).

Tratamentul administrat dupa diagnosticare dureaza minimum 6 luni si include doua sau mai multe medicamente antituberculoase.

Prevenirea tuberculozei

Prevenirea tuberculozei include cateva masuri de care este bine sa tii cont:

Evita spatiile aglomerate si protejeaza-ti caile respiratorii cu o batista in aceste medii.
Foloseste o masca medicala daca intri intr-un spital sau o clinica.
Vaccinul antituberculoza (BCG) se face bebelusilor si adultilor expusi la boala.
Hraneste-te sanatos si ai grija ca sistemul tau imunitar sa fie puternic.
Daca te-ai aflat prin preajma unei persoane diagnosticate, izoleaza-te de colectivitate si testeaza-te medical: un tratament precoce inseamna o faza usoara a bolii.



Recomandari