Tutunul "taie" 20 de ani din viata!

Tutunul "taie" 20 de ani din viata!
  calendar_month        
Fumatorii care fac si o boala asociata tabagismului traiesc, in medie, cu 21 de ani mai putin decat nefumatorii, iar cei care nu fac o astfel de afectiune, au o viata mai scurta cu aproximativ 8 ani, comparativ cu cei care nu au consumat tutun.

Florin Mihaltan, conferentiar doctor la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti, care a facut aceasta declaratie pe 31 Mai, cu prilejul Zilei Mondiale fara tutun, a adaugat ca peste 40% dintre mediciii romani sunt fumatori, in timp ce in Europa, doar medicii din Armenia ori Georgia ii depasesc.

Mihaltan a precizat ca jumatate din cadrele medicalesanitare sunt fumatoare. Astfel, 51,4% dintre medicii barbati, din unitatile sanitare, fumeaza zilnic, iar 38,6% dintre femei aprind cel putin cate o tigara pe zi.

Medicul a mai spus ca 42% dintre angajatii maternitatilor fumeaza, 70% dintre acestia fiind femeiAlarmant este faptul ca tot mai multi copii fumeaza, intre 8 si 10% dintre minori avand mai putin de 10 ani si consumand tutun.

Specialistii cred ca legea care interzice fumatul in locurile publice ar trebui modificata, astfel incat sa fie interzisa comercializarea tigarilor in buticurile din curtea scolii sau in apropierea unitatii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a hotarat ca in anul 2005, o data cu ziua Mondiala fara tutun, sa fie lansata campania "Profesionistii din sanatate impotriva tutunului - actiune si raspunsuri".

Potrivit specialistilor romani, cele mai bune masuri privind scaderea consumului de tutun, cele care au dat roade in tarile din Uniunea Europeana, a fost cresterea pretului la tutun.

O alta masura vizeaza restrictionarea fumatului la locul de munca si in locurile publice, actiune care contribuie la scaderea ci 3,8% a prevalentei fumatului. Interzicerea completa a publicitatii, la nivelul intregii Uniuni Europene, ar determina o reducere a consumului cu pana la 7%.

Recomandari