Ulcerul gastroduodenal

history_edu ele.ro calendar_month 25 Feb 2009, 10:08
Considerat multa vreme ca fiind o boala ce apare din cauza secretiei acide exagerate a stomacului, ulcerul gastroduodenal este, in 9 cazuri din 10, asociat cu prezenta unei bacterii: Helicobacter Pylori. Tratamentul ulcerului, foarte eficace, se bazeaza pe antibiotice si antisecretorii. Diagnosticul bolii se pune pe baza fibroscopiei.
Ulcerul , gastric sau duodenal, este o pierdere de substanta localizata pe peretele intern al stomacului sau duodenului. Durerea, asemanatoare cu o arsura sau o crampa, reprezinta simptomul tipic al bolii ulceroase. Ea se manifesta la cateva ore dupa masa, se simte "in capul pieptului", si se calmeaza la masa urmatoare.
Durerea evolueaza prin puseuri ce apar zile intregi, pentru a disparea uneori cu lunile. In acest caz, boala este diagnosticata in stadiul in care apar deja complicatiile (perforarea peretelui gastric, hemoragie digestiva, stenoza, cancer).
Nu se stie deocamdata din ce cauza apare ulcerul. Totusi, se admite ca hiperaciditatea gastrica predispune la ulcer duodenal. Cu toate acestea, in stomac aciditatea este de obicei la nivel normal, de aceea se accepta ca ulcerul este generat de prezenta unei bacterii, Helicobacter Pylori, bacterie toxica pentru peretele gastric, care provoaca o hipersecretie acida.
Tratamentul
Odata cu dezvoltarea medicamentelor antisecretorii si antibioticelor, nu se mai recurge la chirurgie atat de des ca inainte. Operatiile chirurgicale sunt folosite doar in caz de esec medicamentos sau in caz de complicatii.
Cu ajutorul tratamentului medicamentos se poate spera la o vindecare definitiva si totala, in cateva saptamani de tratament. Conditia obligatorie a vindecarii este eradicarea bacteriei prin asocierea precisa a antibioticelor. Antisecretoriile, care limiteaza secretia de acid gastric, constituie cealalta arma contra ulcerului.
Atentie la cancer!
Fibroscopia gastroduodenala ramane un examen cheie in diagnosticarea bolii ulceroase, deoarece ea permite precizarea exacta a locului afectat de ulcer si permite de asemenea realizarea unei biopsii in cautarea bacteriei helicobacter pylori sau a celulelor canceroase.
Trebuie sa stii ca ulcerul gastric (niciodata cel duodenal) degenereaza uneori in cancer. De aici apare si necesitatea supravegherii regulate a bolii, iar fibroscopia la finalul tratamentului permite evaluarea eficacitatii acestuia.
Preventia
Pentru a incerca sa prevenim aparitia unei boli atat de dureroase ca ulcerul este necesar sa limitam factorii favorizanti (de genul: tutun, medicamente gastro-toxice - aspirina, antiinflamatorii non-steroidiene). Acesti factori pot declansa noi crize sau pot da nastere la complicatii. Stresul psihic sau cel fizic sunt uneori responsabili de ulcere, denumite de altfel si "ulcere de stres".
Discuta mai multe despre ulcer pe forum !