Unul din 25 de decese cauzate de alcool

Unul din 25 de decese cauzate de alcool
  calendar_month        
Unul din 25 de decese in lume este cauzat de consumul de alcool, iar bautura este acum lafel de daunatoare pentru sanatatea locuitorilor globului precum tutunul acum 10 ani, spune un studiu publicat in jurnalul medical britanic, Lancet.

Ultima statistica globala publicata in anul 2000 relata ca 3.2% din decesele din intreaga lume sunt rezultatul consumului de alcool. Noul studiu, publicat duminica, a folosit aceleasi instrumente statistice ca cel anterior, si a descoperit ca pentru anul 2004 cifra crescuse cu 0.6%.

Cauzele deceselor ce au legatura cu alcoolul includ accidente, violenta, otravire, cancer de gura si gat , cancer colorectal, cancer la san, suicid, atad ce cord si altele.

Consumul de alcool are legatura cu cresterea economica

Motivul cresterii numarului de decese cauzate de alcool este faptul ca femeile au inceput si ele sa bea mai mult. Consumul de alcool, in special in randul femeilor, are legatura cu cresterea economica. In tari precum M.B. si Norvegia, femeile consuma aproximativ 30% din cantitatea totala de alcool consumat. In India, cealalta extrema, femeile consuma mai putin de 5%. Cu cat o tara este mai prospera cu atat mai mare procentajul femeilor consumatoare de alcool. Ceea ce ne face sa ne ingrijoram, avand in vedere cresterea economica a Indiei si Chinei.Si daca vreti un exemplu pentru a realiza cat de periculos este consumul de alcool , un alt studiu a descoperit ca mai mult de jumatate din decesele in randul adultilor survenite in Rusia, intre 1990 si 2001 au fost cauzate de bautura.

Factorul de risc numarul 1

La nivel global, consumul mediu de alcool pe persoana este echivalentul a 6.2 litri de ethanol in stare pura pe an. Consumul anual pe individ este cel mai mare in Europa, unde ajunge la 11.9 litri de ethanol. Asta inseamna ca efectul alcoolului asupra incidentei deceselor este aproape la fel de mare ca cel al tutunului in anul 2000. De fapt, in ciuda prevalentei consumatorilor de tutun in lume, studiul sustine defapt ca alcoolul este factorul de risc numarul 1 in 27 de tari cu economii dezvoltate.

Cum combatem aceasta problema? Cea mai simpla metoda ar fi cresterea pretului alcoolului, si exista deja dovezi ca acest lucru functioneaza. In Franta si Italia, spre exemplu, consumul de alcool a stagnat in ultimii 25 de ani pe masura ce pretul bauturii a crescut in comparatie cu salariile. In ciuda tuturor stereotipurilor, Italia are acum cel mai mic consum de alcool dintre tarile europene. Iar asta in mare parte se datoreaza faptului ca alcoolul este destul de scump.

Recomandari