Urechi: atentie la traumatisme!

Urechi: atentie la traumatisme!
  calendar_month        
Traumatismele sferei auditive, ca sunt de tip sonor, cranian sau datorate introducerii unui corp strain (betisor), pot fi responsabile de surditati, dereglari de echilibru, si chiar mai rau!

Situatiile riscante

Orice nivel sonor mai mare de 85 de decibeli poate declansa un traumatism auditiv. Un suflu de aer poate sa provoace de asemenea perforarea timpanului, suflu care poate avea loc cand primim o palma sau o minge peste ureche.

Betisoarele de urechi, andrelele, betele de chibrit pot fi responsabile de perforarea timpanului, de leziuni ale oscioarelor sau ale urechii interne. Un soc violent poate duce la traumatism cranian.

De asemenea, barotraumatismele, destul de frecvente in scufundarile marine, provoaca probleme ale urechii medii si/sau interne, care pot duce pana la surditate.

Atentie: cautarea corpurilor straine din ureche poate sa le infunde si mai tare si sa perforeze astfel timpanul.

Trauma sau nu?



Un traumatism auditiv este adesea insotit si de o durere intensa. El este de asemenea responsabil si de leziuni ale cohleei si ale aparatului vestibular. Rezultatul: hipoacuzie , vertijuri.

Traumatismele craniene pot fi responsabile de simptome care deranjeaza sfera auditiva. Desi ele nu duc obligatoriu la surditate, trebuie sa contactezi de urgenta medicul daca:

iti sangereaza urechea
ti se scurge un lichid limpede din ureche (risc de meningita )

Cum te protejezi?

In multe cazuri, traumatismele auditive pot fi evitate. De exemplu, pentru a te proteja de zgomote: poarta casca, dopuri, diminueaza intensitatea sursei sonore sau departeaza-te de sursa sonora.

Introducerea corpurilor ascutite, cum sunt betisoarele de urechi, este interzisa! Risti sa-ti perforezi astfel timpanul! Betisoarele au fost inventate pentru curatarea externa a pavilionului urechii.

Trebuie sa eviti scufundarile marine daca suferi de rinita, otita sau daca ai suferit o operatie de extirpare a scaritei (micutul os situat in ureche).

Exista tratamente?

Tratamentul traumatismului sonor acut se bazeaza in general pe medicamente care favorizeaza aportul de oxigen la nivelul organului lezat. In cazul suflului de aer, daca exista leziuni ale timpanului, este necesara o curatare de urgenta (daca timpanul este perforat, el trebuie inchis de urgenta).

In caz de aparitie a unei surditati brutale post-traumatice, tratamentul trebuie sa fie aplicat de urgenta: odihna, corticoterapie, vasodilatatoare prin perfuzie. Traumatismele craniene trebuie sa fie explorate (radiografii, scanner, RMN).

In caz de traumatism sonor, recuperarea completa este posibila, doar daca expunerea nu a fost una prelungita in timp.

Recomandari