Urgente oftalmologice: atentie la ochi!

Urgente oftalmologice: atentie la ochi!
  calendar_month        
Fie ca e vorba de un accident sau de o infectie, un ochi rosu sau dureros justifica un consult de urgenta pentru a reduce riscurile de orbire. Cum actionezi cand iti intra un corp strain sau o substanta toxica in ochi? Afla cum iti protejezi ochii la piscina si cand stai la soare!

Protejeaza-ti ochii

Ochii sunt organe pretioase si fragile, fiind protejati de orbite, gene si pleoape. Lacrimile ii umezesc in permanenta. In plus, ei produc anticorpi contra atacurilor microbiene. In ciuda acestui fapt, ochii nu sunt la adapost de accidente si infectii, ce justifica un consult in urgenta.

Ochii rosii, o urgenta?

Ochii rosii inseamna adesea o banala conjunctivita, inflamare a mucoasei ce captuseste interiorul pleoapelor si suprafata globului ocular. Afectiunea este jenanta, dureroasa si necesita consult oftalmologic imediat. Conjunctivita poate fi de origine bacteriana (ochi purulent, senzatie de jena), virala (ochi care lacrimeaza, mai mult sau mai putin dureros) sau alergica (lacrimari, mancarimi), iar tratamentul este diferit pentru fiecare. Conjunctivitele de origine virala sunt cele mai serioase fiindca sunt contagioase si uenori grave (virusul herpetic). Pana ajungi la medic, spala-ti cohii cu ser fiziologic.

Corp strain in ochi

Un fir de praf, o geana, o graunta de nisip? Desi mici, acesti corpi straini deranjeaza si pot fi in general inlaturati usor prin spalare cu ser fiziologic. Insa atunci cand ei patrund mai profund sau cand nu reusesti sa-i inlaturi, se impune consultul de urgenta. Cand corpul strain este metalic, situatia este si mai grava, caci acesta va rugini, iar rugina e periculoasa pentru ochi.

Substanta toxica

In caz de proiectie a unui produs toxic in ochi (inalbitor, detergent), inainte de a merge la urgenta trebuie sa speli imediat ochiul cu apa din abundenta.

Traumatisme: mai bine le previi!

Consecintele traumatismelor pot fi mai grave sau mai usoare, in functie de violenta socului si de marimea corpului strain (o minge de tenis va fi oprita de orbita, in timp ce una de golf va lovi direct ochiul). Poarta echipament de protectie ori de cate ori ti se pune la dispozitie.

Riscuri la piscina

Apa din piscine este nefasta pentru ochi, insa nu din cauza clorului, ci din cauza amibelor (paraziti) din apa. Riscul este marit de purtarea lentilelor de contact. Amibele patrund in ochi si provoaca keratite (inflamatii ale corneei). Simptomele sunt de forma durerilor intense, rosetii si secretiilor ce apar dupa scaldat. Netratate, keratitele duc la cataracte, glaucom sau panoftalmie (inflamatia purulenta a ochiului). Oricum keratitele se vindeca greu, chiar si cu un tratament adaptat (antibiotice specifice).

Arsuri solare

Cand te uiti la soare, risti sa-ti arzi ochii, fiecare eclipsa ne aminteste acest lucru. Mai putin grava, insa foarte dureroasa, oftalmia zapezilor se datoreaza actiunii razelor UV asupra ochilor neprotejati si este favorizata de amplificarea luminii solare pe o suprafata reflectanta (zapada, apa). Are loc o inflamare a conjunctivei si a corneei (keratoconjunctivita). La cateva ore dupa expunerea la soare, ochiul este rosu, foarte dureros si nu suporta lumina. Se impune consultul oftalmologului, caci altfel ochiul isi va pastra ani de zile sensibilitatea la lumina. Pentru a a evita acest tip de accidente, poarta ochelari de soare.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Insolatia
  • person

    "aici veti putea gasi informatii despre cum sa slabiti!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right