Urticaria solara: recunoaste-i semnele!

history_edu ele.ro calendar_month 25 Iul 2011, 09:06
Pete rosii, mancarimi si inflamatii ale pielii sunt cateva dintre semnele urticariei solare, o afectiune rara care apare dupa expunerea la soare. Urticaria solara nu este o afectiune grava, insa expunerea prelungita la soare, in special intre orele interzise agraveaza situatia si poate duce la soc anafilactic
Ce este urticaria solara?
Urticaria solara este o reactie anormala a organismului la razele soarelui sau lumina artificiala. Atunci cand este expusa la soare, pielea unei persoane care sufera de urticarie emana anumite substante, printre care si histamine.
Eruptiile de urticarie se manifesta prin roseata in forma de pete, basicute rosii pe piele si inflamatii. Urticaria poate aparea la o ora dupa expunerea la soare sau lumina puternica si poate dura chiar si 3 ore.
Urticaria solara reapare la fiecare expunere la soare si are cea mai mare probabilitate de a se transforma intr-o afectiune cronica.
Urticaria poate aparea si atunci cand o persoana este acoperita cu haine. Cele mai afectate zone sunt fata, gatul, umerii, bratele, picioare.
Urticaria solara este periculoasa?
Atunci cand afecteaza o mare parte a corpului, urticarea poate duce la simptome precum ameteala, greata si paloare. Alergia la soare mai poate declansa simptome precum diareea sau stari de lesin.
Atunci cand experimentezi simptome neobisnuite este indicat sa mergi la medicul specialist.
Severitatatea acestei afectiuni difera de la persoana la persoana. Expunerea brutala la lumina puternica a unei mari suprafete de piele poate duce la generalizarea urticariei.
Cine sufera de urticarie solara?
Urticaria solara ii poate afecta atat pe barbati, cat si pe femei. Poate aparea in orice etapa a vietii. Sunt insa mai frecvente in randul batranilor.
De ce apare urticaria solara?
O substanta chimica din organism reationeaza la lumina puternica, producand o reactie alergica care apare sub forma urticariei. Urticaria apare si la persoanele care urmeaza tratamente cu aspirina sau morfina. De asemenea, persoanele care sunt expuse anumitor substante chimice pot suferi de urticarie.
Urticaria poate aparea si ca raspuns la intepaturile de insecte, infectii virale, contactul cu animale, consumul de oua, alune, nuci, coloranti si conservanti alimentari.
Cum recunosti urticaria solara
De obicei, medicul specialist pune acest diagnostic dupa realizarea de teste de sange si fototeste, care studiaza efectele luminii asupra pielii.
Masuri de preventie
evita expunerea la soare, in special intre orele 11 - 16
foloseste haine protective, precum palarii, bluze si pantaloni din bumbac
aplica frecvent creme de protectie solara
evita transpiratiei
evitarea bauturilor alcoolice si a celor care contin cafeina.
Urticaria solara este ereditara?
Urticaria solara nu poate fi transmisa de la o persoana la alta si nu este nici ereditara.
Cum se trateaza urticaria solara
Urticaria solara dispare de la sine in cateva ore dupa ce pacientul se adaposteste de lumina puternica a soarelui. In mod normal, petele dispar fara a lasa urme.
Pentru tratarea acestei afectiuni poti fi administrate si antihistaminice orale care reduc umflaturile.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Prima pagina...
- person
"*in viata risipim ani, iar la moarte cersim clipe" - nicolae iorga"