Vanataile - cauze si tratament

Vanataile - cauze si tratament
  calendar_month   update 23 Feb 2010, ora: 14:42      
Fiecare din noi s-a confruntat la un moment dat cu o vanataie, de mica sau mare dimensiune, dureroasa sau nu.

Toti le cunoastem, caci toti ne-am lovit de ceva la un moment dat. Asadar nu le dam prea mare importanta, caci stim ca in cateva zile ele dispar "de la sine".

Insa ce este vanataia, care este procesul prin care ea se formeaza si cele mai potrivite remedii pentru vindecarea lor le gasesti aici:

Ce este o vanataie?
I se mai spune popular si hematom si ea reprezinta o pata de dimensiuni variate, de culoare inchisa (variind de la rosu deschis la vinetiu inchis).

Vanataia apare de regula in urma unei contuzii a pielii, atunci cand vasele superficiale de sange aflate imediat sub epiderma sunt lezate si sangereaza.

Procesul de sangerare difera de la o persoana la alta in functie de promptitudinea mecanismului de coagulare a organismului: vasele se contracta, plachetele se revarsa in zona, iar proteinele construiesc in jurul leziunii o retea, oprind sangerarea.

Daca la inceput vanataia este de nuanta rosiatica, odata cu trecerea catorva zile ea devine vinetie, galbuie sau chiar verzuie. Aceste schimbari in paleta cromatica apar datorita prezentei pe parcurs a celulelor albe si a reactiilor acestora cu globulele rosii.

De ce vanataile din zona fetei sunt mai "urate" decat cele de pe corp?
Observam deseori ca ne lovim la un picior mult mai tare decat in zona fetei si totusi, vanataia de pe fata se vede mult mai puternic. Care este cauza?

Zona fetei este bogata in colagen, o proteina fibroasa care accentueaza transparenta epidermei. Asadar orice mica lovitura pe chip se vede imediat, fata de una in zona picioarelor.

Sunt oameni care se invinetesc imediat. Sunt bolnavi?
Eu personal ma numar printre persoanele care se aleg cu o vanataie "de toata frumusetea" la orice lovitura, oricat de slaba ar fi ea. Vanataile care apar imediat sunt rezultatul unei carente organice, de vitamina K sau vitamina C. Asadar, suplimentarea acestor vitamine este obligatorie in cazul persoanelor sensibile la lovituri.

Cum se trateaza o vanataie?
In prima faza vanataia poate fi insotita si de inflamatia zonei. In acest caz se recomanda aplicarea unor comprese reci pe zona lovita, deoarece temperatura scazuta amorteste zona, determinand vasoconstrictia si deci extinderea sangerarii.

Se poate folosi gheata insa nu direct pe piele, ci intr-o punguta infasurata intr-un prosop, pentru a nu produce degeraturi locale sau alte complicatii.

Odata schimbata culoarea din rosu aprins in vinetiu este momentul propice pentru aplicarea unor comprese calde pe zona vanataii, care grabesc vindecarea prin dilatarea vaselor de sange vecine si aportul de sange proaspat.Recomandari