Zgomotul de pe aeroporturi face rau la inima

Zgomotul de pe aeroporturi face rau la inima
  calendar_month        
Zgomotul rezultat din activitatea de pe aeroporturi face mai mult decat sa le faca viata grea persoanelor care traiesc in proximitate: el are de asemenea efecte asupra sanatatii oamenilor.

Un studiu efectuat asupra riveranilor mai multor aeroporturi europene demonstreaza ca zgomotul unui avion care zboara creste in mod semnificativ presiunea sangvina.

Presiunea arteriala este presiunea exercitata de catre sange asupra arterelor. Atunci cand ea este prea ridicata, se numeste hipertensiune arteriala, ceea ce noi numim in mod comun tensiune. Hipertensiunea dauneaza arterelor incetul cu incetul si mareste riscul de infarct, atac cerebral si insuficienta renala.Zgomotul face rau! Cercetatorii au descoperit ca zgomotele in exces pe timpul noptii (mai mari de 35 decibeli) declanseaza o crestere semnificativa a presiunii arteriale. In mod normal, noaptea, presiunea noastra sangvina este la un nivel scazut.

Aceasta crestere s-a inregistrat chiar si atunci cand zgomotul nu era suficient de puternic pentru a trezi persoana in cauza. Pentru a ajunge la acest rezultat, cercetatorii au echipat persoanele supuse studiului cu dispozitive ce permit masurarea la distanta (si fara sa ii trezeasca) a presiuni sangvine, iar in plus au montat in camera aparate pentru inregistrarea zgomotelor.

Ei au comparat apoi datele pentru a descoperi ca zgomotul marea considerabil presiunea arteriala, pe durata a cateva minute.

Avioanele nu sunt insa singurele in cauza. Acest studiu nu s-a limitat doar la zgomotele produse de avioane: cercetatorii au inregistrat toate zgomotele pe care le putem auzi in timpul noptii si au studiat impactul lor asupra sanatatii omului. Rezultatul? Este dovedit acum ca sforaitul partenerului determina cresterea presiunii arteriale.

Atentie deci la urechi si la inima! Cresterea temporara a presiunii arteriale pe timpul noptii nu are probabil o influenta prea mare asupra unei persoane perfect sanatoase. Totusi, daca suferi de hipertensiune, merita sa iti izolezi fonic peretii dormitorului. Tacerea e de aur!

Recomandari