Ziua fertila: stii s-o calculezi?
history_edu ele.ro calendar_month 14 Iun 2010, 16:53
Daca vrei sa vina barza, nu e niciun mister, un ovul trebuie sa intalneasca un spermatozoid, prin procesul numit fecundatie. Insa aceasta intalnire trebuie sa aiba loc intr-un anumit moment al ciclului menstrual, mai precis in momentul ovulatiei, spre cea de-a 14-a zi a ciclului. Cum sa reperezi acest moment precis, care variaza de la o femeie la alta?
In principiu, nu e foarte complicat. Ciclul menstrual dureaza 28 zile. El debuteaza in prima zi a sangerarilor, in timp ce ovulatia are loc la mijlocul ciclului, teoretic in a 14-a zi. Insa in realitate e un pic mai complicat.
Fiecare femeie este unica si durata ciclului poate varia, unele femei avand cicluri de 25 zile, altele de 34. Nu trebuie sa pierzi din vedere nici faptul ca unele evenimente din viata curenta pot incetini sau grabi momentul ovulatiei, cum este de exemplu stresul generat de o sarcina care nu mai apare.
Cea mai buna cale de a pune toate sansele de partea ta este determinarea propriei date de ovulatie . La unele femei, ea este semnalata de durerea abdominala.
Curba temperaturilor
Cu ajutorul acestei curbe poti determina, fara nicio indoiala, data ovulatiei, si poti prevedea deci data probabila de ovulatiei a ciclului urmator.
Pentru a realiza aceasta curba trebuie sa-ti masori temperatura in fiecare dimineata, la trezire, pe stomacul gol si chiar inainte de a te scula din pat, incepand cu prima zi a ciclului.
Inainte de ovulatie, temperatura corporala se afla sub 37 o C. In momentul ovulatiei, ea creste si ajunge usor deasupra acestei valori, ramanand ridicata pana la finele ciclului.
Daca cresterea este brutala (de la o zi la alta), ziua ovulatiei este usor de determinat: era in ajunul cresterii temperaturii. Daca ea are insa loc progresiv, in doua sau trei zile, se considera ca ovulatia are loc in ziua in care temperatura a inceput sa urce.
In orice caz, atunci cand se observa cresterea temperaturii, e deja prea tarziu pentru fecundare. In schimb, este foarte posibil ca schema sa se reproduca luna viitoare, asa ca poti lua masuri atunci.
Testele de ovulatie
Un test de ovulatie realizat in laboratorul de analize medicale iti indica data de ovulatie cu 24-48 ore inainte. Testul se bazeaza pe dozarea hormonului luteinizant (LH), hormon produs pe toata durata ciclului menstrual, dar a carui secretie este marita in orele care preced ovulatia. Dozarea se face dintr-un esantion de urina (prima urina a diminetii, caci aceasta e mai concentrata in hormoni).
Daca in ciuda calculelor bebelusul tot nu vine, nu astepta prea mult sa mergi la un consult. Ginecologii si obstetricienii recomanda cuplurilor sa consulte medicul dupa 1 an de tentative nereusite sau la 6 luni in caz de antecedente ginecologice sau pentru femeile trecute de 35 ani.
Alte articole despre