Ziua Mondiala a Hepatitei: Sunt Eu Numarul 12?

Ziua Mondiala a Hepatitei: Sunt Eu Numarul 12?
  calendar_month        
O statistica mondiala arata ca 1 din 12 oameni este infectat cu virusul hepatitei B sau C .

Virusul hepatitei B este considerat de Organizatia Mondiala a Sanatatii al doilea agent cancerigen, dupa tutun.

Anul acesta in data de 19 mai, pentru a doua oara consecutiv, Romania marcheaza Ziua Mondiala a Hepatitei, alaturi de celelalte tari ale lumii.

Ziua Mondiala a Hepatitei este organizata in fiecare an de Alianta Mondiala pentru Hepatita, o coalitie globala, cu sediul la Geneva, care reuneste grupuri reprezentative de pacienti din toate cele sapte regiuni ale lumii - Europa, zona Est Mediteraneana, Africa de Nord, America de Nord, America de Sud, Australia, Asia si Pacificul de Vest. Toti acesti pacienti si-au luat angajamentul de a atrage atentia asupra pericolului raspandirii virusurilor hepatitice si de a schimba destinul oamenilor cu hepatita cronica virala. Proiectul este dezvoltat in primul rand pentru a-i ajuta pe oameni sa inteleaga ce inseamna hepatita virala cronica, dar si pentru a determina autoritatile medicale si politice sa sprijine programele nationale de educare a populatiei,de prevenire si tratare a bolii.

Ziua Mondiala a Hepatitei este sustinuta in intreaga lume de compania Bristol Myers-Squibb, devenita sponsorul de platina al acestui eveniment anual. In Romania, in data de 19 mai, compania Bristol Myers-Squibb va incerca sa traga un semnal de alarma pentru constientizarea hepatitei cronice B, care este una dintre cele mai severe si agresive tipuri de hepatita. Virusul hepatitic B este considerat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun.

Campania sustinuta de compania Bristol Myers-Squibb urmareste informarea populatiei despre pericolul hepatitei B, caile de transmitere a virusului (cele mai des intalnite fiind transmiterea pe cale sexuala si cea verticala de la mama la fat), modalitatile de prevenire si necesitatea tratarii atunci cand este diagnosticata. Campania va incepe cu o conferinta de presa de Ziua Mondiala a Hepatitei si va continua in lunile urmatoare cu o serie de actiuni educative pentru media si pentru publicul larg.

Site-ul activ www.hepatitab.com.ro, lansat anul trecut, reprezinta in continuare o sursa importanta de informare despre hepatita B pentru publicul larg.

"Sunt eu numarul 12?" este mesajul Zilei Mondiale a Hepatitei in 2009, dar si intrebarea pe care toti trebuie sa ne-o punem.

Alianta Mondiala pentru Hepatita atrage atentia ca in lume, 1 persoana din 12 sufera de hepatita virala iar multi dintre cei infectati nici macar nu stiu acest lucru, pentru ca, adesea, hepatita virala nu are simptome caracteristice. Cei infectati sunt potentiale surse de infectie pentru oamenii din jurul lor.

Hepatita B este cea mai raspandita infectie hepatica severa. Virusul hepatitei B este de 50 pana la 100 de ori mai contagios decat HIV (virusul imunodeficientei umane), care determina maladia SIDA, si deci - poate fi transmis mult mai usor de la o persoana la alta.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in jur de 2 miliarde de oameni din intreaga lume au intrat in contact cu cu virusul hepatitei B si aproximativ 350 de milioane de oameni sunt infectati cronic.

In Romania, aproape 1 milion de oameni (intre 2% si 7% din populatie - conform estimarilor OMS) sufera de hepatita cronica B si ca urmare sunt supusi riscului sa dezvolte complicatii.Netratata, aceasta forma de hepatita poate provoca ciroza sau cancer hepatic si, in final, decesul.

Recomandari