Cancerul tacut si agresiv care afecteaza multi romani
history_edu ele.ro calendar_month 22 Iul 2017, 19:40 update 22 Iul 2017, ora: 19:44 photo_cameraFOTO: ELLI.RO
Cancerul de piele este unul dintre cele mai periculoase boli maligne, iar în proporție de 80% dintre cazurile de melanom malign din România, pacienţii au şanse de supravieţuire de maximum 5 ani de la depistarea afecţiunii, potrivit unui avertisment lansat de către Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC). Acest luru se întâmplă din cauză că România nu are foarte mult personal pregătit în acest domeniu, iar tumorile sunt descoperite destul de târziu, iar șansele de supraviețuire sunt minime. De altfel, pacienții români nu știu cât ce înseamnă melanomul și cum trebuie să se protejeze de el.
La noi în țară, în 25 de ani, mai exact din 1983 până în 2008, riscul îmbolnăvirii cu cancer a crescut de la 1-2 cazuri la 100.000 de locuitori la 4,6 cazuri la 100.000 de locuitori. Principala cauză a creşterii acestui risc este reprezentată de expunerea îndelungată la soare şi/sau la ultraviolete artificiale. Principala cauză a prezentării tardive la medic este reprezentată de lipsa de informare a populaţiei asupra necesităţii vizitei medicale periodice. Din păcate, românii nu știu foarte multe despre acest tip de cancer și nici care sunt factorii care duc la producerea lor.
Medicul dermatolog Ina Sosoaca "> Ina Sosoaca" target="_blank" rel=" noopener">>Ina Sosoaca" target="_blank" rel="noopener ">Ina Sosoaca "> Ina Sosoaca vă prezintă factorii de risc care duc la îmbolnăvirea cancerului de piele, cum o persoană trebuie să se protejeze împotriva acestui tip de cancer, dar și cum se manifestă melanomul.” Cancerul de piele este unul dintre cele mai raspândite cancere la nivel mondial. Cel mai rău și agresiv cancer este melanomul, care este un cancer maling. Cauzele acestui cancer sunt diferite și foarte greu putem depista ce l-a provocat. Factorii nocivi pentru piele și organism care pot provoca acest cancer nemilos sunt următorii:razele ultraviolete și solarul, care afectează cel mai rău pielea și provoacă într-un timp foarte scurt cancer de piele. Predispuse sunt, în general, persoanele europene care se mută în zonele exotice. Acestea au risc mai mare să contacteze un cancer de piele decât alte persoane. De asmenea, un risc ridicat de a face cancer de piele sunt persoanele care merg foarte des în aceste zone exotice, unde soarele este mult mai puternic.razele X (razele care intră afectează pielea în urma unei radiografii)razele de infraroșu (persoanele care lucrează în locuri unde pielea intră în contact cu infraroșu pot dezvolta cancer de piele)un anumit tip de virus patiloma, care este, de asemenea, răspunzător pentru formarea canceruluicontactul activ cu anumite insecticide, substanțe chimice, vopsele ai căror vapori afectează pielea, dar și organismul, deoarece acești vapori sunt inhalați, deși uneori nu ne dăm seama. Semnele îmbolnăvirii sunt când deja organismul și-a pierdut sistemul de apărare.traumele mecanice repetate care duc la formarea cicatricelor sau care stimulează cancerogeneza post-traumatică. O lovitură repetată într-un anumită zonă a corpului poate traumatiza țesutul și în timp se pot dezvolta celule canceroase.arsurile termice repetateboli inflamatorii ale pielii.
Cum se formează cancerul de piele?
Razele solare afectează pielea și celulele, iar din acest motiv scade și imunitatea pielii. Acest lucru împiedică organismul să lupte împotriva dezvoltării cancerului. Această formare a cancerului se datorează și din cauza problemelor hormonale. Spre exemplu, schimbarea de estrogeni și androgeni, dar și a hormonului de stimulare a melaninei. Din această cauză, pacientele care iau mulți ani anticoncepționale, iau tratamente cu hormoni și care duc mai multe sarcini, riscă să se îmbolnăvească mai repede de cancerul de piele decât o persoană normală, fiind mult mai predispuse decât restul persoanelor.Un alt grup de risc pentru îmbolnăvirea cu cancer de piele îl constituie oamenii care folosesc în mod excesiv diferite tratamente medicamentoase precum antibioticele, antinicoticele, dar și altele din această gamă.Un factor foarte important în producerea cancerului de piele este și sensibilitatea pielii. Tipul de piele al pacientului are foarte mare importanță, deoarece, spre exemplu, persoanele cu pielea albă de tip 1/2 sunt mai predispuse la această afecțiune decât cele care au un tip de piele mai închisă la culoare.Factorii genetici au un rol semnificativ în îmbolnăvirea cu cancer de piele de până la 28-30%.De altfel, persoanele peste 50 de ani sunt mai predispuse la cancerul de piele decât cele sub 50 de ani, deoarece organismul este mai lent și imunitatea este mai scăzută.Un factor important este trauma mecanică a alunițelor, care dacă sunt lovite sau scoase prin vătămare pot provoca acest tip de cancer.
Cum acționează cancerul de piele?
În primele etape, aceste maligne nu dau niciun semn, iar la nivel celular nu se observă, însă apoi se formează o formațiune solidă deasupra pielii, cu pigment sau fără pigment, iar în stadii avansate se trece la variante ulceroase. Durerea alunițelor este un semn că trebuie să mergi la doctor, mâncărimea nu este un semnal, însă nu trebuie neglijată, în special dacă vă mănâncă pielea în mod neobișnuit.
Ce faci pentru a te proteja de cancerul de piele?
Dacă suspectezi că ai o problemă medicală în acest sens, în primă fază ar trebui să consulți un medic dermatolog. Ar trebui realizat un consult dermatoscopic, pentru ca doctorul să poată da un verdict în acest caz. Consultul dermatologic trebuie să fie regulat, iar în funcție de caz se scot alunițele de pe corp.Pentru evita cât mai mult îmbolnăvirea cu cancerul de piele trebuie să stați cât mai mult feriți de soare. Să nu exagerați cu bronzul, cunsumați foarte multe lichide, deoarece hidratarea este foarte importantă. Un organism sănătos este mai puțin predispus la orice fel de boală.”, susține medicul Ina Sosoaca .
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Creatoarea Nora Balanica
- person
"cea mai frumoasa culoare din lume este cea care ti se potriveste - coco chanel"