Cel mai important factor de risc pentru aparitia cancerului de col uterin este infectia cu HPV
history_edu ele.ro calendar_month 07 Iun 2013, 13:03 update 07 Iun 2013, ora: 13:10 photo_cameraInfecţia cu HPV.
Jumatate din femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au varste cuprinse intre 35 si 55 de ani. Asimptomatic, cancerul e col este greu de depistat in stadiu incipient cand se solutioneaza cu o rata de supravietuire de aproape 100%.
Daca stadiul de cancer este unul mai avansat, raspandit in ganglionii limfatici, dar neextins in alte locuri, rata de supravietuire este de 92%.
"De aceea, diagnosticul precoce este cel mai important atu al unei persoane care sufera de cancer", adauga conf. Fatih Gucer. Diagnosticarea precoce se poate face prin teste regulate Papanicolau si prin acordarea atentiei la semne si simptome.
Specialistii Anadolu Medical Center semnaleaza factorii care cresc riscul de a dezvolta cancer de col uterin:
Infectia cu Papiloma virus uman (HPV)
Factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin este infectia cu HPV. HPV este considerat a fi aproape o necesitate pentru dezvoltarea cancerului de col uterin. Unele forme de comportament sexual cresc riscul unei femei de a avea infectia cu HPV:
- Relatii sexuale la o varsta frageda
- Prezenta a numerosi parteneri sexuali
Poti fi purtator de HPV timp de multi ani fara nici un simptom sau condiloame. Din acest motiv, partenerul sexual, fara a fi constient, poate transmite cu usurinta virusul HPV. Studii recente au aratat ca utilizarea prezervativului nu este foarte eficienta in prevenirea transmiterii HPV. Motivul este ca prezervativul nu acopera toate zonele genitale in care este localizat virusul.
Fumatul
Femeile fumatoare au un risc de doua ori mai mare de a se imbolnavi, fumul de tigara avand un efect cancerigen nu numai asupra plamanilor, dar si asupra multor altor organe. Aceste substante daunatoare absorbite prin plamani se trasporta prin sange catre diferite organe. In secretiile cervicale ale fumatorilor au fost depistate multe substante daunatoare care provin de la tigari, care afecteaza grav celulele cervicale prin schimbarea ADN-ului si contribuie la aparitia cancerului.
Infectia cu Chlamydia
Chlamydia este o bacterie relativ frecventa, care se transmite pe cale sexuala si care poate infecta sistemul genital feminin. In multe cazuri infectia nu da simptome si poate fi detectata doar in timpul controalelor de rutina.
Infectia cu HIV
HIV este virusul care cauzeaza SIDA. Acest virus slabeste sistemul imunitar, in consecinta, creste riscul de infectie cu HPV. Un sistem imunitar puternic ar ajuta la incetinirea dezvoltarii si raspandirii celulelor canceroase pe cand un organism infectat cu HIV este un mediu propice de trasformare a precancerului in cancer.
Dieta
Dieta saraca in fructe si legume creste riscul de cancer de col uterin. Studiile au aratat ca cele mai multe cazuri au fost depistate in randul femeilor cu excese de greutate.
Anticonceptionalele
Utilizarea pe termen lung a pilulelor contraceptive duce la cresterea riscului de aparitie a cancerului de col. Unele studii au aratat un risc crescut la femeile care au utilizat 5 ani sau mai mult aceste pilule contraceptive. Atunci cand se analizeaza posibilitatea de a alege utilizarea anticonceptionalelor, discutati mai intai cu medicul. Femeile care au mai multi parteneri sexuali, pe langa toate metodele contraceptive, ar trebui sa foloseasca si prezervativul pentru a se proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Sarcina multipla
Femeile care au un istoric de sarcini multiple au un risc mai mare de cancer de col uterin.
Statutul socio-economic scazut
Femeile cu un nivel socio-economic scazut nu au posibilitatea de a face regulat un test Papanicolau si nici acces la tratamentul preinvaziv al cancerului de col uterin. Aceste femei deseori sufera de malnutritie, factor care sporeste riscul imbolnavirii.
Istoric familial de cancer de col uterin
Studiile recente au demonstrat cresterea riscului de imbolnavire de cancer de col uterin la femeile ale caror mame sau surori sufera de aceasta boala. Unele studii arata ca problema este lupta cu infectia cu HPV care duce la o afectiune ereditara.
Tratamente personalizate
Potrivit specialistilor in oncologie de la Anadolu, cea mai noua abordare medicala in terapia cancerului consta in terapia personalizata, care creste speranta de viata cu 25-40%, in functie de tipul tumorii si instrumentul terapeutic.
Tratamentul personalizat se bazeaza pe ultimele descoperiri in genetica si biologie moleculara, folosind medicamentele cat mai eficient posibil si fiind mai eficient, mai putin toxic si mai accesibil.
Acest tip de terapie, combinata cu o abordare multidisciplinara, poate conduce la furnizarea tratamentului medical cel mai potrivit si mai modern pentru fiecare pacient in parte, in functie de starea sa de sanatate, localizarea tumorii, tipul si stadiul bolii.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Pagina cu eroare
- person
"una palabra, no dice nada...y al mismo tiempo, lo esconde todo..."