Totul despre testul Papanicolau: Cand trebuie facut si de ce este important!

Totul despre testul Papanicolau: Cand trebuie facut si de ce este important!
  calendar_month        
Testul Papanicolau iti poate salva viata, de aceea este foarte important sa il faci. Cu ajutorul lui se pot identifica din timp semne ale cancerului de col uterin.

De asemenea, testul Papanicolau poate identifica infectii sau celule cervicale anormale, ce se pot transforma in celule canceroase atunci cand nu sunt tratate.

La ce varsta trebuie sa faci primul test

Primul test Papanicolau se face imediat dupa inceperea activitatii sexuale.
Pentru femeile cu varsta intre 21 si 30 de ani, testul este recomandat o data la 2 ani.
Pentru femeile cu varsta intre 30 si 64 de ani, testul este recomandat anual, iar pentru cele
cu varsta peste 65 de ani, nu este necesar sa mai faca regulat testul daca prezinta simptome ciudate sau rezultate anormale la testele din ultimii ani.

In ce perioada este bine sa faci Testul Papanicolau

Testul Papanicolau nu se face niciodata cand esti la menstruatie. Cele mai bune rezultate se obtin dupa ciclul menstrual, de preferat intre zilele 10-14 ale ciclului menstrual.

Ce nu trebuie sa faci inainte de test

Nu utiliza spalaturi vaginale, ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale cu 48 de ore inainte de recoltare. Evita contactul sexual 48 de ore inainte de recoltare.

Cancerul de col uterin poate fi prezent fara sa ai nici un simptom. Majoritatea persoanelor infectate cu HPV (virusul papilloma uman) - cauza majora a cancerului de col uterin - nu au simptome.

Cu cat esti mai activa sexual si ai mai multi parteneri, sansele sa fii infectata cu HPV sunt mai mari. Din pacate, folosirea prezervativului nu ofera protectie 100%. HPV genital este transmis cu usurinta prin contact intim la nivelul pielii din zona genitala. Aceasta include si atingerea, sexul oral sau sexul cu un partener de acelasi sex.

Virusul poate ramane nedetectat multi ani, de aceea este dificil sa cunosti cu exactitate momentul cand ai fost infectata sau cine te-a infectat. Infectia cu HPV este foarte frecventa, 8 din 10 persoane vor fi infectate candva in cursul vietii lor. De multe ori, virusul va fi eliminat natural de catre organism.
Alte articole despre
Recomandari