Depresie. Cauze si predispozitii
history_edu ele.ro calendar_month 22 Ian 2018, 12:02
Desi este studiata intens, depresia nu este pe deplin inteleasa. Ea nu este provocata de un singur tip de cauze ci de un complex de cauze. Unele persoane ajung la depresie din cauze genetice. Altele au dificultati biologice la nivelul neurotransmitatorilor din creier. Altele din cauze care din de mediul de viata sau de probleme psiho-sociale. Este deci evident, ca unele persoane vor avea un risc mai mare de imbolnavire decat altele.
Predispozitii
Unele evenimente din vietile noastre ne imping la depresie, precum pierderea cuiva drag, divortul, problemele de la locul de munca sau cele financiare, relatiile defectuoase in familie si printre prieteni, stresul sau ingrijorarile medicale. De asemenea, unele personalitati sunt mai susceptibile la traume si au o capacitate mai mica de rezistenta. Sunt si riscuri genetice - daca ai parinti cu depresie si tu ca si copil al lor vei fi predispus la depresie. Copilaria si traumele lasa si ele urme adanci in sufletul unora si cresc predispozitia catre depresie.
Unele medicamente precum corticosteroizii, unele beta-blocante, interferonul, etc. cresc si ele predispozitia catre aceasta boala. Abuzul de substante recreationale precum alcoolul, amfetamina si altele, este puternic legat de depresie. Nici ranile la cap nu sunt de neglijat, pentru ca pot sa apara dezechilibre chimice la nivelul creierului care sa conduca la depresie. Daca ai avut deja un episod de depresie majora creste riscul prezentei depresiei in general in viata ta. Daca suferi de boli precum diabetul, obstructia pulmonara, afectiuni cardiovasculare, etc. creste si riscul aparitiei depresiei.
Cere ajutor in caz de depresie!
Daca ai deja persoane apropiate care sufera de depresie este doar o problema de timp pana cand vei fi si tu afectat(a) intr-o masura mai mare sau mai mica. Abordeaza situatia in mod constient, du o viata echilibrata si cere ajutor de specialitate atunci cand nu te mai poti descurca singur(a). Daca nu poti merge la terapie din diverse motive, e bine sa stii ca exista si sedinte de terapie online. Practic, poti fi la tine acasa si via internet sa iei legatura cu un psiholog online. Iar acesta sa iti ofere aceleasi servicii medicale ca si cum ai fi la cabinet.
Mai mult, faptul ca ai acces la internet iti ofera posibilitatea de a accesa materiale cu privire la boala ta. Astfel vei intelege mai bine ce se petrece cu tine si ce trebuie sa faci. Poti sa dezbati cu specialistul si sa ajungeti la un tratament mai eficient. Iata deci, esti in avantaj. Important este sa ceri ajutor la timp si sa ai grija de tine si de sanatatea ta.
Articol furnizat de Psiholog Simona Jeles.